Meghalt Nanovfszky György nagykövet

2021.08.12. 18:58

Augusztus 10-én meghalt Nanovfszky György közgazdász, diplomata, politológus, tanár, nyelvész és író, a Finnugor Tudományos Akadémia és a San Marinó-i Nemzetközi Tudományos Akadémia rendes tagja és professzora, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Finnugor Világkongresszus alapítója, az Orosz Tudományos Akadémia politikatudományi doktora, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete alapító tagja − közölte a Nemzeti Protokoll Szakemberek Szervezete Egyesület csütörtökön.

A közgazdász 79 évet élt.

Nanovfszky György több területen is tevékenykedett, többek között a Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa volt, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája afrikai programok igazgatója Genfben. Ezen kívül ő volt a bécsi World Trade Center igazgatója, a WTC Budapest elnöke és a WTCA igazgatóbizottságának tagja.

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt Oroszországban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Grúziában, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban, majd Szingapúrban.

A diplomata összesen 28 könyvet publikált, felkutatta és hazahozatta Bethlen István miniszterelnök hamvait, közvetített II. János Pál pápa és II. Alekszij orosz pátriárka között is.

Nanovfszky György temetése augusztus 27-én a Fiumei úti Sírkertben lesz délelőtt tíz órától.