A harmadik oltást már 96 ezren megkapták

2021.08.13. 13:12

A harmadik oltás lehetőségét Európában Magyarország biztosította elsőként, az időpontfoglalás a harmadik oltásra gördülékenyen zajlik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, György István.

Az MTI összefoglalója szerint György István kifejtette: a harmadik oltás beadására azért van szükség, mert a vírus új mutációinak, így

A DELTA-VARIÁNSNAK A TERJEDÉSE RENDKÍVÜL GYORS.

György István kiemelte: a harmadik oltás főleg az idősek számára lehet fontos, akiknél lassabban alakul ki az immunitás, valamint a krónikus betegek csoportjában. Tájékoztatása szerint a harmadik oltásra a háziorvosoknál is lehet jelentkezni, valamint a központi oltóhelyeken, országszerte 78 kórházban történik a vakcinák beadása. A szakértők szerint a harmadik oltás beadásának nincs egészségügyi kockázata, így bárki, aki igényli, megkaphatja.

A főszabály szerint a keresztoltás ajánlott, tehát akik korábban mRNS-vakcinát kaptak, azok most vektorvakcinát vagy elölt vírusos oltást kapnak, de orvosi ajánlásra ettől el lehet térni. Természetesen továbbra is elutasíthatja mindenki a számára nem szimpatikus oltóanyagot, ha akarja 

– hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: az időpontfoglalás gördülékenyen halad. Amennyiben valaki nem kap azonnal időpontot, egy másik oltópontra is bejelentkezhet, mert a harmadik oltás nem lakóhelyhez kötött. 

Az államtitkár cáfolta, hogy a szeptemberi iskolakezdés veszélyt jelentene. A 12–15 évesek oltására már június közepe óta lehet regisztrálni és időpontot foglalni, és az oltóhelyek egész nyáron nyitva vannak. Már közel 200 ezer 12–17 év közötti fiatalt regisztráltak a szülők, és több mint 80 százalékuk meg is kapta az oltást.

Elmondta, hogy a határon túli régiókból eddig mintegy húszezren kaptak oltást, nagyjából kilencven százalékuk kárpátaljai jelentkező. Az ukrán határon nagyságrendekkel meghaladja az érdeklődés a többi szomszédos ország átkelőinél tapasztaltat. Mint mondta, folyamatosan figyelik az igényeket, és ennek megfelelően növelik vagy csökkentik az oltóponti kapacitásokat.

György István kitért arra is, hogy minden beoltott megkapja az unió zöldkártyáját, amin természetesen fel van tüntetve a harmadik vakcina típusa, az oltás ideje, azonban az adott ország határozza meg, hogy ezt miként fogadja el.

A kormányzati tájékoztató oldal mai adatai szerint már 96 ezren a harmadik oltást is felvették.