Müller Cecília kiadta a hőségriasztást

2021.08.13. 14:02

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére augusztus 14-én szombat éjféltől, augusztus 16. éjfélig – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel. 

A közleményben olvasható, hogy másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 fokot. 

Az idei évben már hatodik alakommal rendel el az országos tisztifőorvos hőségriasztást.  

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

  • A hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók.
  • Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
  • Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját ide kattintva megtalálja, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti. A nagy melegben javasoljuk a lakások árnyékolását, a rolók leeresztését.
  • Szellőztetést éjszakánként végezzünk.
  • Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavainknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből.

Ha a meteorológiai szolgálat vihar miatt riasztást ad ki, érdemes a kisebb cserepes növényeket, kerti bútorokat és szerszámokat fedett helyre vinni. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból. Felhőszakadás esetén kerüljük el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.