Hétfőn jön a hidegfront, addig kell kibírni

2021.08.13. 07:59

Pénteken többnyire napos időre számíthatunk, csupán néhol nyugaton fordulhat elő a délutáni órákban zápor, esetleg zivatar. A csúcshőmérséklet 29 és 35 fok között alakul – olvasható az Időkép előrejelzésében. 

Mint írják, szombaton is a napsütésé lesz a főszerep, csak elvétve északon, északnyugaton és az Alpokalján alakulhat ki futó zápor, zivatar. A nyugati szél időnként megélénkülhet, délután 30–36 fok valószínű.

Vasárnap már több lehet a gomolyfelhő, elszórtan záporok, északon, északnyugaton zivatarok is előfordulhatnak. A nyugati-délnyugati szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lehet; 31–36 fokos kánikulában lesz részünk.

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki, vasárnap és hétfőn is 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet Baranya megyében, Bács-Kiskun megyében, Csongrád-Csanád megyében és Tolna megyében is.

A figyelmeztető előrejelzés szerint másnap ezen megyék felül Békés megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is óriási hőség lesz – olvasható a met.hu oldalán.

Figyelmeztető előrejelzés OMSZ
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
Figyelmeztető előrejelzés OMSZ II
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn egy hidegfront közelíti meg hazánkat, így főleg estétől már több lehet a zápor, zivatar. A front előtt még marad a kánikula, feltámad a délies szél; 31–37 fokos maximumokra számíthatunk.

Keddre átvonul a hidegfront, élénk, erős északnyugati szelet hagy maga mögött. Záporok, zivatarok még lehetnek, északon és nyugaton mérséklődik a kánikula. Addig azonban valahogy még ki kell bírnunk: az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint noha pénteken nem érkezik front, mégis romlik a humánmeteorológiai helyzet. A hosszú kánikula alatt felléphetnek makacs fejfájás és görcsös panaszok is.

A reggeli órákban a hűvösebb tájakon átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű és a görcsös panaszok. Migrén, alvászavar, tompaság, vérnyomás-panaszok is jelentkezhetnek. Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz, mindenki gondoskodjon bőre megfelelő védelméről – tanácsolják.