Utolsókat rúgja a kánikula

2021.08.14. 16:49 Módosítva: 2021.08.14. 16:55

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből szombaton főként a Dunántúl északi és középső részén lehet néhol zápor, zivatar – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI útján közreadott előrejelzés szerint vasárnap nagyobb számban lehet számítani zivatargócokra, legnagyobb eséllyel az ország északi felében, de délen sem lehet őket kizárni. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14–22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 31 és 37 fok között valószínű. Bár hétfőn hidegfront közelíti meg hazánkat, a maximumok még aznap is 37 fok körül várhatók.

OMSZ vasárnap délután

Mint megírtuk, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) pénteken közölte: 2021 júliusa volt a világ valaha mért legmelegebb hónapja. A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 fokkal haladta meg a korábbi legmelegebb júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek. A NOAA 142 éve méri a föld hőmérsékletét.

Kiadták a figyelmeztetést

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília pénteken kiadta a figyelmeztetést: a mai naptól hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben az egész országban. Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Idén már öt ilyen volt, ez a hatodik hőségriasztás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

  • A hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók.
  • Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
  • Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját ide kattintva megtalálja, azokat nyitvatartásuk függvényében bárki igénybe veheti. A nagy melegben javasolják a lakások árnyékolását, a rolók leeresztését.
  • Szellőztetést éjszakánként végezzünk.
  • Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az Időkép előrejelzése kedden már „csak” 31 fok lehet a maximum, az átvonuló hidegfront miatt több helyen várható zápor, zivatar. Helyenként erős szél lesz, egy kis időre búcsút inthetünk a kánikulának. A szerdai jóslat is ezt erősíti: száraz, szeles idő várható, 22–27 fokos maximumokkal.

Szélsőségesen meleg volt ez a nyár, ön mit gondol?