Tizenévesek is megsérültek a hajnali buszbalesetben

D  MI20210815001
2021.08.15. 07:23 Módosítva: 2021.08.15. 19:09

Árokba borult egy autóbusz az M7-es autópályán Szabadbattyán térségében, a Budapest felé vezető oldalon vasárnap hajnalban öt óra előtt néhány perccel – közölte a rendőrség. A buszon több mint ötven ember utazott. A kora reggeli híradás szerint ismeretlen okból borult oldalára a magyar rendszámú jármű. Az elsődleges adatok szerint a helyszínen nyolc ember életét vesztette, ketten súlyosan és negyvenhatan könnyebben megsérültek. 

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője reggel kilenc óra után már azt mondta az MTI-nek, hogy nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. Győrfi Pál közölte: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben. A sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. A közszolgálati televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a halálos áldozatok között nincs kiskorú. Az Origo megkeresésére Győrfi Pál azt mondta, hogy a könnyebb sérültek között két tizenéves fiatalt is elláttak.

A Telex úgy tudja, hogy a nagyrészt budapesti és székesfehérvári utasok közül mindenki megvan, nem keresnek senkit. Olvasónk a helyszínen járt a baleset idején. Arról számolt be, hogy Horvátországból tartott hazafelé a busz, egynapos kiránduláson vettek részt. Így idézte fel a látottakat:

Előttünk jött haza a busz a határon, egynapos kiránduláson voltak Horvátországban, ahogy mi is. A határ után láttuk meg, hogy az árokban az a busz van, amely előttünk haladt folyamatosan. Ahogy láttuk, mi történt, mi voltunk az elsők, akik megálltak segíteni a buszról. Rémes látvány fogadott. A sofőreik előtt le a kalappal, mentek segíteni azonnal. Tűzoltók, mentők, rendőrök nagyon gyorsan a helyszínen voltak.

Még délután is tart a műszaki mentés

Kora délutánra befejeződött a helyszínelés, és még órákig eltarthat a műszaki mentés, ezért a rendőrség inkább a kerülőutak igénybevételét javasolja a Budapestre tartóknak – közölte a rendőrség. Hogy mennyire igazuk volt a mentés időigényességéről, jól példázza, hogy a korábban a helyszínre vitt daru segítségével délután két óra körül sikerült felállítani az oldalára dőlt buszt – írja a Blikk.

Az Útinform fél négy után nem sokkal jelentette, hogy az M7-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon, a Szabadbattyán csomópont után történt súlyos buszbaleset után 

a helyszínelést befejezték, és mindkét sávon megindult a forgalom.

A torlódás még jelentős a térségben – figyelmeztettek. A rendőrség megerősítette: feloldották a forgalomkorlátozást, az autópálya 15 óra 30 perctől ismét teljes szélességében járható.

Az MTI kora délután arról is beszámolt, hogy a baleset sérültjei közül húszat Székesfehérvárra vittek, a Fejér megyei Szent György Kórházba, az ellátásuk folyamatos. A Fejér Megyei Hírlap délután arról számolt be, hogy tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a kezelőorvosok az ellátásukat követően őket hazaengedték. Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst combnyaktöréssel kezelnek orvosaik a fehérvári kórházban.

A közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a siófoki kórházba tizenegy embert vittek a mentők, közülük hármat vettek fel a kórház osztályaira. Egyikük életveszélyes állapotban van, többszörös sérülésekkel kezelik, nyolc embert azonban már haza is engedtek.

A közszolgálati televízió információi szerint a szerencsétlenül járt autóbuszon 56-an utaztak. Az utasok aludtak, amikor a baleset történt. Nagy rázkódásra ébredtek, majd a busz felborult. A helyszíni tudósító úgy értesült, hogy a sofőrök néhány perccel a baleset előtt váltották egymást. A balesetet elszenvedő utasok egyike is erről számolt be a Blikknek, amikor felidézte a szerencsétlenség körülményeit.

A sofőr is meghalt a balesetben

Meg nem erősített információk szerint a balesetet az előzte meg, hogy a busz valami miatt a jobb oldali sávból elkezdett nagy sebességgel a leállósáv irányába letérni, és eltalálta a felüljárónak, a hídnak a jobb oldali pillérét, ezt követően borult árokba – számolt be a közszolgálati televízió helyszíni tudósításban. A baleset viszonylag nagy sebesség mellett következett be, nagy eséllyel a sofőr elaludhatott, vagy rosszullét törhetett rá. A Tv2 hírműsorának egy szemtanú azt mondta, hogy durrdefekt előzte meg a tragédiát. Úgy tudni, hogy a jármű vezetője is a halálos áldozatok között van.

A hvg.hu elérte az utazást szervező vállalkozás egy magát megnevezni nem kívánó képviselőjét, aki a portálnak megerősítette, hogy az egyik áldozat a buszt vezető sofőr volt. „Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat” – mondta a Volmer-Tours Kft. munkatársa. Megerősítette azt is, hogy az ő járművüket érte a baleset, illetve azt is elmondta, hogy a Mercedes buszt csak bérelték. Egynapos horvátországi utazásról tartott hazafelé a jármű az utasaival, amikor a tragédia történt.

A Telexnek sikerült megszólaltatnia az utazást szervező RoliTúra honlap alapítóját, aki elmondta, hogy 56 utassal, köztük 2 gyermekkel és 2 sofőrrel az általuk szervezett egynapos baskai túráról hazatérő csoportot érte a baleset. A RoliTúra honlap egy utazásszervező cég, a mögötte álló vállalkozás pedig a Volmer-Tours Kft. nevű vállalkozás.

Elvitték a sérülteket

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője reggel nyolc óra után arról tájékoztatta az Indexet, hogy a buszban rekedt 14 utast a tűzoltók szabadították ki. Az ő mentésük befejeződött, illetve elszállították őket további kivizsgálásra. A többi utas saját erejéből hagyta el a járművet.

A székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók állományába tartozó 15 tűzoltó vett részt a nagyon összetett mentésben a katasztrófavédelmi mentésirányítás vezetésével, valamint a mentőkkel és a rendőrséggel összehangoltan. A cél a bennrekedt utasok mielőbbi kimentése volt, amit az oldalára fordult jármű eleje és vége felől hajtottak végre feszítővágókkal. A szóvivő szerint a mentéskor több ülést, illetve plafonra rögzített monitort kellett kivágni, hogy hozzáférjenek az utasokhoz. A katasztrófavédelem videót is közzétett a mentésről.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta: a busz átszakította a szalagkorlátot, illetve az autópálya-felüljáró hídpillérének is nekiütközött. A helyszínre érkezett egy tűzoltódaru is, amely akkor kap szerepet, amikor a helyszínelés befejeződik, és megkezdődhet a műszaki mentés.

Lezárták az utat, óriási a torlódás

A helyszínen teljes útlezárást rendeltek el. A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál terelték le az autópályáról, visszatérni a következő felhajtónál lehetséges, a 63-as számú főútról.

Azt tanácsoljuk az M7-esen utazni kívánó nyaralóknak, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform adatait indulás előtt, mivel a lezárás hossza attól is függ, hogy a műszaki mentéshez milyen megoldást választanak a szakemberek, illetve hogy a darunak mennyi helyre lesz szüksége a jármű kiemeléséhez – hívta fel a figyelmet Szabó-Bisztricz Anett.

Az Útinform arról adott hírt, hogy három személyautó koccant össze vasárnap reggel az M7-es ellentétes, a Balaton felé vezető oldalán is. A baleset Velence térségében, a 44-es kilométernél történt. A reggeli helyszíni tudósításokból jól látható, hogy a Szabadbattyán környékén történt baleset helyszínén teljes az útzár, de a Balatonra tartó oldalon is nagyon lassan haladnak a járművek. Az autósok kíváncsian bámészkodnak, emiatt nagyobb torlódás alakult ki a környéken.

A szabadbattyáni baleset körzetében minden közúton hatalmas a torlódás – jelentette az Index helyszínre tartó tudósítója. Beszámolt róla, hogy a hatóságok a bámészkodókat igyekeznek távol tartani. A gyalogosforgalom elől polgárőrök zárták le az M7-es autópálya felett átívelő szabadbattyáni közúti felüljárót.

Tudósítónk jelentése szerint délelőtt 11 órakor még mindig hatalmas a torlódás a baleset miatt, az autópálya mindkét oldalán, így a Balaton felé is araszolva haladnak a járművek. A főváros felé tartó autósokat a táci lehajtónal terelik le a sztrádáról, a 7-es főútra irányítva Székesfehérvár felé. Kollégánk azt javasolja az úton lévőknek, hogy ha el akarják kerülni a több mint 40 perces araszolást az M7-esen, érdemes a balatonvilágosi lehajtónál a 710-és út, illetve a 8-as főút felé kerülni, majd Székesfehérvár után a 63-as kilométernél visszatérni az M7-es autópályára. Az Útinform szerint a távolabbról érkezők számára jó alternatíva lehet az is, ha a 90-es kilométernél lévő csomópontban az Enying–Simontornya–M6-os autópálya felé veszik az irányt. A közösségimédia-bejegyzések szerint egyébként már a 8-as főúton is torlódnak a járművek Veszprémtől Székesfehérvár felé.

Orbán Viktor részvétet nyilvánított

Orbán Viktor a közösségi oldalán részvétét nyilvánította a balesetben elhunytak családjainak, a sérülteknek pedig jobbulást kívánt:

Őszinte részvétem a buszbalesetben elhunyt áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok. Vigyázzunk egymásra az utakon.

A hírről korán reggel értesült Novák Katalin családokért felelős miniszter, és a részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. A közösségi oldalán azt írta:

Most olvastam a hírt, hogy hajnalban felborult egy busz az M7-esen, és meghalt nyolc ember, sokan megsérültek. Részvétem az áldozatok családjának! Nagyon meleg van, óriási a forgalom, vigyázzunk egymásra és a velünk utazókra az utakon is!

Szintén a közösségi médiában nyilvánított részvétet Cser-Palkovics András, a közeli Székesfehérvár polgármestere. Posztjában arról is tájékoztatott, hogy a buszbaleset sérültjeit a városi Szent György Kórházba szállították. A polgármester az önkormányzat nevében minden lehetséges segítséget felajánlott a sérülteknek, illetve a baleset elszenvedőinek, beleértve a szálláslehetőséget is a kórházi kezelésre nem szorulóknak. 

(Borítókép: Mihádák Zoltán / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport