A Fidesz 4 százalékkal vezet az ellenzék előtt

2021.08.15. 21:28

Ha most vasárnap lennének a választások, a kormánypárt négy százalékkal jobban szerepelne listán, mint az ellenzéki összefogás − derült ki az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából. Az ATV híradójában Böcskei Balázs kutatási igazgató azt mondta: az arányok arról árulkodnak, hogy egyre szorosabb a verseny, ami sokkal jobban kiéleződik majd az előválasztás után.

A szerkesztőségünknek elküldött felmérés szerint az IDEA Intézet július 22. és augusztus 1. között készült reprezentatív közvélemény-kutatása arról árulkodik, hogy a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 38, a kormánypárt pedig 37 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága jelentéktelen arányban, 1 százalékponttal növekedett.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választóknál immár második egymást követő alkalommal vezet a Fidesz–KDNP. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki listára 1 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Az IDEA Intézet a kormányzópárt esetében 48 százalékpontos listatámogatást még nem mért azóta, hogy január óta külön kérdéssel vizsgálja a politikai táborok választottságát.

A Jobbik májusban állt a támogatottsági maximumán (12 százalék). Egy hónappal később megállt a növekedés, majd júliusra 9 százalékra csökkent a párt népszerűsége. A változás következtében a nyár derekára a Demokratikus Koalíció lett a legtámogatottabb ellenzéki párt 11 százalékkal, majd a Jobbik és a Momentum következik. A biztos szavazó pártot választóknál szintén a DK vezet a Jobbik előtt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3-3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népességet vizsgálva, vagyis a két parlamenten kívüli párt támogatottsága nem változott.

jelentkezési határidő hamarosan lejár az előválasztásra. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester függetlenként, míg Pálinkás József, az Új Világ Néppárt színeiben adta le a szükséges dokumentumokat a Országos Előválasztási Bizottságnak. Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) indulását már elfogadta a testület.

Körülbelül 250 egyéni beadvány érkezett, ezek közül több mint 215-öt már el is fogadtak, mindössze egyet kellett elutasítani. Ami a jelölőszervezeteket illeti, 14 jelölőszervezet jelentkezett, kettőt elutasítottak, kilencet rendben talált a bizottság, három elfogadása még folyamatban van

− mondta az ATV híradójának Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke.