Amikor robotpilóta viszi le az autót a Balatonra

2021.08.15. 12:03

A jelenleginél sokkal kevesebb személygépkocsit szeretne látni Európa városaiban a Greenpeace, húsz év múlva pedig autómentes várost akarnak a zöldek.

A Műegyetem tanszékvezetője szerint az autonóm közlekedés először nem a városokon belül jelenik majd meg. A közlekedési eszközök átalakulása hosszabb folyamat lesz – mondta az InfoRádiónak Szalay Zsolt tanszékvezető.

Kapcsolódó

Átveszik az uralmat a robotok a Sony-nál

A japán cég két éven belül teljesen automatizálja gyártósorait.

A Greenpeace egyik javaslata, hogy 2028-ig meg kell szüntetni az új dízel-, benzin- és hibridüzemű járművek forgalmazását, a tanszékvezető szerint azonban a realitás talaján kellene maradni. Szalay Zsolt hangsúlyozta: az elektromos járművek használatában sem várható robbanásszerű változás, bár kiválóan alkalmasak a városon belüli közlekedésre.

Szerinte kezdetben az autópályákon dominálnak majd az önvezető autók, és meghatározó lesz, amikor már Budapestről a Balatonig robotpilótával juthatunk el.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.