Itt az újabb hidegfront, de nem hűsölünk sokáig

2021.08.16. 16:26

Éjszaka egy újabb hőségzáró hidegfront lép be az országba − olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A lehűlés hatására holnap napközben a maihoz képest már jóval, körülbelül 10-15 fokkal visszafogottabbak lesznek a csúcsértékek.

Noha a megerősödő, olykor viharossá fokozódó széllel egyre hűvösebb levegő áramlik be a Kárpát-medencébe, az éjszaka még nem mindenhová hozza meg a kellő felfrissülést. Néhány napig azonban velünk marad a mérsékelt idő, aztán ismét jön a felmelegedés.

A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tiszti főorvos szombattól hétfő éjfélig rendelt el másodfokú hőségriasztást.

Vasárnap éjjel a vihar országszerte nagy károkat okozott, a hatalmas szél fákat csavart ki és tetőket bontott meg. Budapesten megdőlt a legnagyobb széllökés napi rekordja, óránként 91 kilométeres széllökést mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Korábban az augusztus 15-re vonatkozó legnagyobb fővárosi széllökést 1968-ban mérték a pestszentlőrinci állomáson. Akkor óránként 79 kilométeres volt a szél sebessége.

A hidegfront ma északnyugat felől érkezik Magyarországra, emiatt megnövekszik a felhőzet, és kora estétől egyre többfelé alakul ki zápor és zivatar. Éjszaka sokfelé valószínű csapadék, helyenként heves zivatarok is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban azt közölte, hogy hétfőn tetőzik a hőség, amit a kiadott figyelmeztető előrejelzés is alátámaszt, ugyanis a meteorológusok három nyugati megyére is a legmagasabb, hármas szintű figyelmeztetést adták ki. Ennek értelmében ma Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyékben a napi középhőmérséklet meghaladja a 29 fokot.

hőség1
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Várhatóan este viharos széllel, heves zivatarokkal érkezik a hidegfront. Zivatarveszély miatt az ország nagy részén figyelmeztetések vannak érvényben. Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyékben másodfokú a figyelmeztető előrejelzés.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás miatt az ország északi részében van érvényben egyes szintű figyelmeztető előrejelzés. A citromsárga riasztást kilenc megyére adták ki. 

felhőszakadás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedden erősen felhős idővel indul a nap, majd nyugat felől kezd csökkenni a felhőzet, és több órára kisüt a nap. A csapadék is hasonló ütemben kezd szűnni, a nap első felében a Dunántúlon elszórtan, keletebbre még többfelé várható eső, zápor, a Tiszántúlon zivatar. Kedd délutánra keletre szorul vissza a csapadék, a zivatarokat azonban viharos erejű széllökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 22 és 28 fok között alakul, mindenütt mérséklődik a hőség.