Komoly pusztítást végzett a tegnapi vihar, délután ismét heves zivatarok jönnek

2021.08.16. 06:44
Jellemzően kidőlt fák, letört faágak miatt riasztották a tűzoltókat a vasárnap esti viharral összefüggésben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint a vihar miatt országszerte több mint 150 esethez riasztották a tűzoltókat.

A vihar a legtöbb munkát Zala megyében, azon belül is Zalaegerszegen adta, de Budapesten, Pest, Fejér és Nógrád megyében is többször riasztották a tűzoltókat.

Többségében lakóházakra, garázsokra, utakra, elektromos vezetékekre dőlt veszélyes fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. Példaként említette, hogy Zalaegerszegen a Hét vezér utcában lakóházra, melléképületre, a Kodály Zoltán utcában pedig garázsokra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. A Gasparich Márk utcában egy fa ága letört és egy személyautóra esett. Több helyen is elektromos vezetékekre dőltek a fák, elszakítva azokat. Emiatt este 27 Zala megyei településen mintegy háromezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás. Jelenleg még négy településen csaknem kétszáz fogyasztónál nincs áram, a szolgáltató folyamatosan dolgozik az áramellátás helyreállításán.

Az erős szél néhány épületet is megrongált: Zalaegerszegen a Göcseji úton egy benzinkút előtetőjét bontotta meg. Szintén Zalaegerszegen, a Vizslaparki úton egy tízemeletes társasház bádogborítását tépte fel a szél. A Zala megyei Babosdöbrétén a Kő-hegy utcában egy cseréptetős nyitott garázs dőlt rá a bent parkoló két autóra.

A képet az Időkép olvasója készítette Somoskőn
A képet az Időkép olvasója készítette Somoskőn
Fotó: Időkép

Mindemellett két családi házba is villám csapott: Budapest XVII. kerületében a Gombosi utcában és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban a Fenyves utcában is villám csapott az épületbe, ami miatt kigyulladt a tető. A tűzoltók mindkét égő házat eloltották, egyik esetnél sem sérült meg senki – tájékoztatott az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint délutántól ismét országszerte várhatók heves zivatarok. Hétfőn tetőzik a hőség: emiatt néhány megyére a legmagasabb fokú figyelmeztetést is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Várhatóan este viharos széllel érkezik meg a hidegfront, de már délutántól is lehetnek heves zivatarok. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez hétfő reggel eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a napi középhőmérséklet sok helyen alakul 26, 27, főként délen 28, 29 Celsius-fok felett. Emiatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Szintén a hőség miatt Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint a csúcsértékek 30 és 39 fok között alakulnak, a Fertő-tó térségében és az északi határnál lesznek az alacsonyabb, a Dél-Alföldön a magasabb értékek. Késő este 20 és 31 fok közötti értékeket mérhetnek.

Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. 

A tartós hőség miatt Müller Cecília szombattól hétfő éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését, a hőségriasztást.

A meteorológiai szolgálat azt is kiemelte, hogy hétfőn napközben eleinte nyugodt idő várható, de északon, északnyugaton erőteljesen labilizálódik a légkör, és késő délutántól már zivatarok, heves zivatarok is kialakulhatnak. Estétől északnyugat felől viharos széllel érkezik a hidegfront. Kiterjedtebb zivatartevékenység azonban jobb eséllyel csak keddre virradó éjszaka valószínű – közölték.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére a felhőszakadás veszélye miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Időkép azt írja, hogy ma egy hidegfront éri el nyugat felől Magyarországot. Reggel északkeleten, estétől nyugaton, északnyugaton lehet több zápor, zivatar, napközben inkább csak néhol északon, északnyugaton. A front előtt még marad a kánikula, feltámad a déli-délnyugati szél. 31–38 fokos maximumokra számíthatunk.

Keddre átvonul a hidegfront. Eleinte többfelé, délutántól főként már csak keleten, délkeleten számíthatunk záporokra, zivatarokra. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. Megszűnik a kánikula, 22–29 fok között alakul a hőmérséklet, keleten, délkeleten lesz melegebb.