Kicserélik a főváros legveszélyesebb csövét

2021.08.17. 20:49

Megújul és a jelenleginél élhetőbb lesz a pesti Duna-part belvárosi szakasza. A rakpart zöldítése mellett a főváros egyik legveszélyesebb főnyomócsövének cseréje is megvalósulhat a rakpart felújítása alatt, ennek elvégzése már nem tűrt további halasztást − olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) oldalán.

A Fővárosi Vízművek augusztus 23-án induló munkái egyelőre nem jelentenek további korlátozást a közlekedők számára.

A rakpartok fejlesztése három lépésben történik meg. Elsőként június 7-től a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részén kezdődtek el a munkák, ahol gyalogos sétányt és fasort alakítanak ki.

A Fővárosi Önkormányzat pesti alsó rakpartot érintő projektjeivel elkezdődtek az év legjelentősebb vízhálózati korszerűsítésének előkészítő munkái is. A Fővárosi Vízművek – saját forrásból – kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, ezerkétszáz milliméter átmérőjű főnyomóvezetéket. Ez egy kulcsfontosságú ivóvíznyomócső, melynek kicserélése már nem halasztható tovább. Az 1974-ben létesített főnyomóvezeték feszített vasbeton anyagú Sentab-csövekből épült, ezek lassan az ötven évre tervezett élettartamuk végéhez közelednek.

A fejlesztések célja, hogy növekedjenek a városi parkjellegű zöldfelületek, és közelebb kerüljenek a városlakók a vízparthoz.