Nőtt a kereslet az orvosi oxigén iránt

2021.08.17. 14:52

Jelentősen nőtt a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet, a járvány okozta válság ellenére kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el az év első hét hónapjában a Messer Hungarogáz Kft. − közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

A növekedés hátterében elsősorban az ipari gyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen cseppfolyós nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet emelkedése, valamint az úgynevezett on-site, vagyis a vevő saját telephelyén működtetett nagyüzemi gáztermelés növekedése áll.

A koronavírus-járvány tavalyi első hullámának idején csupán pár százalékkal haladta meg a normál fogyasztást az orvosi célú oxigén mennyisége, a tavaly őszi második hullámban már nőtt az igény, a kritikus hetekben a palackban értékesített oxigén volumene a duplájára emelkedett.

Az idei tavaszi harmadik hullámban a cseppfolyós oxigénigény az ötszörösére, a palackos oxigénigény tízszeresére nőtt a normál állapotokhoz képest.

Egy esetleges negyedik hullámra a vállalat a kórházi gázellátó hálózatok bővítésével, és ahol lehet, a cseppfolyós oxigénellátásra átállással, a kint lévő üres gázpalackok visszagyűjtésével, valamint a partnerkórházakkal közös logisztika és kommunikáció fejlesztésével készül.