Sikerült megakadályozni, hogy a Mol gázkutat fúrjon az Őrségben

2021.08.18. 21:15

Elállt a Mol attól a tervről, hogy gázkutat fúrjon az Őrségben. A cég a nyugodt, csendes, festői szépségű Őriszentpéter környékét dúlta volna fel néhány száz méterre a lakóházaktól.

Ez ellen petíció is indult,  amit nem csupán a helyiek, hanem számos környezetvédő is aláírt.  Csaknem harmincezer aláírás gyűjt össze.

A Greenpeace Magyarország  Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Mol még sem fog gázkutat fúrni.

 A Greenpeace Magyarország közleményéből kiderül, hogy a Mol önként mondott le a tervről, kérte az engedélyeztetési eljárás megszüntetését, illetve visszautasította a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését.

A ma nyilvánosságra került határozat szerint a MOL az eljárás megszüntetését kérte az illetékes kormányhivataltól! Köszönjük nektek, hogy ti is felemeltétek a szavatokat a természetrombolás ellen! Még az év elején értesültünk arról, hogy a MOL olajvállalat az Őrségi Nemzeti Park területén, pár száz méterre az ott lakók házától új szénhidrogén-kutat akar fúrni. A helyi lakosok azonnal felemelték a szavukat és tiltakozni kezdtek. 

A tervek megakadályozása érdekében bírósághoz fordultunk, és többször felhívtuk az olajcég figyelmét, ezt nem fogjuk hagyni! A Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarországgal közösen állásfoglalást adtunk ki, amiben több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a tervek azonnali leállítását.

Emellett felemelte szavát a tervek ellen a Jövő Nemzedékek Szószólója és az érintett Őrségi Nemzeti Park is. Ez jó példa arra, hogy ha összefogunk, akkor egy civil ellenállás meg tudja akadályozni egy hatalmas olajcég káros terveit. A határozat szerint a MOL felülvizsgálta a tervezett tevékenységet és nem kívánja az Őri-M-1 jelű mélyfúrást megvalósítani, erre tekintettel kérte az eljárás megszüntetését, továbbá a hiánypótlási felhívásban foglaltak teljesítését visszautasította.

 – írja Facebook-bejegyzésében a Greenpeace.