Zénó az összes szarvasgombát kiszagolja

IMG 20210802 101501 898
2021.08.18. 16:47

A szarvasgombát sokan csak a gazdagok eledelének tartják, de ez koránt sincs így. Magyarországon egyébként sok a szarvasgomba, nem is csoda, hogy rengetegen keresik ezt a különlegességet. Az íze és az illata semmihez sem hasonlítható, de rendkívül intenzív és különleges kulináris élményt nyújt.

A szarvasgombavadászok között van Vieger Ferenc és Zénó, a tacskó, akivel már kilenc éve hű társak. Zénó kifejezetten fogékony volt a betanításkor az ínyencség kiszagolására, egyszerűen valóságos lázba jön, amikor terepre mennek.

Számunkra a szarvasgomba-keresés több mint hobbi. A Dunántúlon, egy erdős részen keressük a gombát, ami csak a miénk, béreljük a tulajdonostól. Magyarországon komoly szabályok vannak a keresésre, nekem és Zénónak is le kellett vizsgáznunk. Évekbe telt, mire megtaláltuk a megfelelő helyet. A szarvasgomba ugyanis rendkívül kényes: csak tölgy mellett terem, és magához vonz minden vizet és tápanyagot, még a fű is kiég körülötte

 meséli Ferenc az Indexnek. A páros hetente többször megy el gombászni, és rendszerint komoly sikerrel jár. Általában egy kilogramm körül visznek haza a fekete szarvasgombából, aminek tízezrekben mérhető a piaci ára. Ferenc szinte száz százalékban külföldre értékesíti a szarvasgombát, de leszögezi, hogy ebből nem lehet megélni. A legnagyobb, amit találtak, több mint hétszáz grammos volt.

A szarvasgombát általában fűszerként használják. Remekül feldobható vele egy-egy tésztaétel, de zseniális szarvasgombás vaj is készíthető belőle.

(Borítókép: Fekete Antonio / Designfood.hu)