Az LMP taktikázik Vas megyében: nem azt a jelöltet támogatja, akit befogadna a frakciójába

2021.08.19. 12:54
Érdekes előválasztási fordulatokból nincs hiány Vas megyében, amelynek 3-as választókerületében az LMP az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjét támogatja az előválasztáson, de ha ugyanott egy volt jobbikos nyerne, őt fogadnák be a 2022-es választás után a zöld párt frakciójába.

Az Úgytudjuk.hu számolt be arról szerdán, hogy Ungár Péter, az LMP elnökségi titkára bejelentette: pártja a Szombathelyt két cikluson át vezető egykori polgármestert, Ipkovich Györgyöt, az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjét támogatja az előválasztáson Vas megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében. Ungár Péter hatalmas megtiszteltetésként értékelte, hogy Ipkovich György szövetségese lehet, akit az LMP hivatalos jelöltjeként nevezett meg.

A Jobbikból korábban kilépett Bana Tibor független országgyűlési képviselő augusztus 13-án közölte Facebook-oldalán, hogy az Országos Előválasztási Bizottság hivatalosan is nyilvántartásba vette egyéni jelöltként az előválasztásra Vas megye 3-as választókerületében.

Bana Tibor az oldalán azt írta, hogy az előválasztáson a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) és a Közösen Vas Megyéért Egyesület jelöltjeként indul.

Az azonban az ellenzéki előválasztás hivatalos oldaláról derült ki, hogy ha ő lesz a közös ellenzéki jelölt a választókerületben, és megnyeri a 2022-es országgyűlési választást, akkor az LMP frakciójába ülne be. Az előválasztáson induló minden jelöltnek előre nyilatkoznia kellett arról, hogy ha bejut a parlamentbe, melyik párt frakcióját választja.

Az Úgytudjuk.hu tudósítása szerint Ungár Péter a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta:

amennyiben Bana Tibor győzne az előválasztáson, ő kap befogadót a párt frakciójába, ugyanakkor az LMP logója Ipkovich György neve mellett lesz az előválasztási szavazólapon.

Utóbbi egyébként, ha megnyerné az előválasztást és a 2022-es választást, az MSZP frakciójában foglalna helyet.

Bana Tibor korábban Vas megye 1-es választókerületében szándékozott indulni, ott, ahol az előválasztási ellenfele Ungár Péter és a DK által támogatott Czeglédy Csaba lett volna. Áprilisban aztán hirtelen úgy döntött, hogy inkább Vas megye 3-as választókerületében méretteti meg magát.

Döntését az Indexnek akkor azzal indokolta, hogy nagyon sok biztatást kapott a választókerületben élőktől, illetve maga is Szentgotthárdon él, háttéralkuról pedig szó sincs. „Itt jelentősebben hozzá tudok járulni a közös célokhoz” – tette hozzá.

Az Úgytudjuk.hu emlékeztetett rá, hogy a Vas megye 3-ashoz hasonló a helyzet a Vas megye 2-es választókerületében is, ahol az LMP az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjét, Hencz Kornélt támogatja, ám győzelem esetén az Új Világ Néppárt és az MMM jelöltje, Molnár Miklós kap a zöld párt frakciójától befogadót.

A Nyugat.hu-nak küldött közleményében az LMP megerősítette: Vas megye 2-es számú és 3-as számú választókerületében egyaránt az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjét, Hencz Kornélt, illetve Ipkovich Györgyöt támogatják az ellenzéki előválasztáson.

Az LMP elkötelezett a kormányváltás mellett, és az ellenzéki előválasztást tartja a legalkalmasabb eszköznek arra, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon ki egy az egyben a fideszes jelölttel szemben a 2022-es országgyűlési választáson. Mindkét jelölt ízig-vérig Vas megyei, akik már több évtizede dolgoznak a megyében élő emberek érdekében

– olvasható a közleményben.