Napi hírösszefoglaló: tálib evolúció, balatoni betegségek, a kenyér is ünnepel

IMG 7653
2021.08.19. 19:18
Elkezdtük a felkészülést a háromnapos ünnepre. Mielőtt fennkölt hangulatba kerül, nézze meg, milyen híreket produkált a nagyvilág.

BELFÖLD: Összesen négy alkalommal juthatnak idén extra állami juttatáshoz a nyugdíjasok: két kifizetést már kézhez is kaptak, kettő még várat magára. Bőrgyulladás, veseelégtelenség – ezek mind elkaphatók, ha az ember alámerül a Balatonban. A digitális oktatás és az akadozó nemzetközi kereskedelem azt eredményezte, hogy tanszerek a szokottnál jóval drágábbak lettek.

AFGANISZTÁN: Az iszlamisták messze meghaladták a Kalasnyikovval hadonászó kecskepásztorimidzset, mind katonai, mind politikai fronton rengeteget fejlődtek. Íme a kis tálib evoluciótörténet. Az Afganisztánban uralkodó helyzet megértéséhez ma egy kint szolgáló magyar zsoldos is hozzájárult. A napi állapotokról, így a csütörtöki tüntetésekről és a tömegbe lövésről itt tájékozódhat.

KÜLFÖLD: Jövő héten kezdődik Kijevben a krími platform alakuló csúcstalálkozója, amelyen ez idáig negyvenkét ország jelezte részvételi szándékát. Magyarország 1989. augusztus 19-én történelmi jelentőségű döntést hozott azzal, hogy ténylegesen megnyitotta nyugati határát, és átengedett több mint 13 ezer keletnémetet Ausztriába. Me erről is megemlékeztünk.

COVID: Figyelmeztet az orvosi kamara: szerencsénk volt a delta-variánssal. Eddig. Jó hírünk is van, nem kell feltétlenül hátrányként megélni, ha kínai Sinopharm-vakcinával vagy az orosz Szputnyikkal oltottak minket, és Ausztriába szeretnénk utazni.

A KENYÉR ÜNNEPE: Az ünnep előtt egy nappal utánajártunk annak, tart-e még a kovászőrület. Cikkünkből kiderülnek a részletek. Egy másik írásunk azt vizsgálja, hogyan változott a kenyér ára az elmúlt hetvenöt évben.

KULTÚRA: Hetvenöt éves az Oscar-díjas Rofusz Ferenc.

AUGUSZTUS 20. ELŐESTÉJÉN: Péter Szabó Szilvia turulmadáron érkezik augusztus 20-án, de ajánlunk egy sor más programot is holnapra.

TOTALCAR: Az autós portál szerint az online jogsihosszabbítás viccnek azért durva.