Ellenőrizte a Kétfarkú Kutya Párt alapítványát az ÁSZ

2021.08.20. 18:11

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most végezte el a Kétfarkú Kutya Párt alapítványának, a Savköpő Menyét Alapítványnak a kétévenként esedékes ellenőrzését – derül ki az ÁSZ honlapjáról.

A tájékoztatóból kiderül, hogy a pártalapítvány a költségvetésből 2018-ban 8,1 millió forint, 2019-ben 41,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

Az ÁSZ azt állapította meg, hogy

a Savköpő Menyét Alapítvány a gazdálkodásának belső szabályait nem alkotta meg, a 2018–2019 közötti időszakban nem rendelkezett a számviteli törvény szerinti számviteli politikával, nem biztosította a közpénzekkel való ellenőrizhető, elszámoltatható és átlátható gazdálkodás feltételeit. A számviteli törvény és a pártalapítványi törvény előírásai ellenére beszámolási kötelezettségét sem teljesítette, nem rendelkezett számviteli beszámolóval, valamint nem készítette el tevékenységéről szóló éves jelentést sem.

A hatóság szerint ezért a Savköpő Menyét 2018–2019. évi gazdálkodása nem volt törvényes.

Mint írják, 

az ellenőrzés során megállapított lényeges szabálytalanság, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya miatt a Savköpő Menyét Alapítványnál felmerült a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának veszélye. Ezért a Savköpő Menyét Alapítványnak igazolnia kellett azoknak a szabályozási feltételeknek a fennállását, amelyek a pártalapítvány törvényes, elszámoltatható és átlátható gazdálkodásához, és a közpénzek törvényes felhasználásához szükségesek. Ez alapján a Savköpő Menyét Alapítvány által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott számviteli szabályzat nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

A Telex megkereste Kovács Gergőt, a Kétfarkú Kutya Párt elnökét. Kovács a lap kérdésére elmondta, hogy 

a számvevőszék még áprilisban jelezte nekik az alapítvánnyal kapcsolatos kifogásaikat, amiket nem sokkal később megválaszoltak. Ekkor tévedésből két számviteli számlát adtak be az ÁSZ-hoz, ami után az alapítvány kurátora, Döme Zsuzsanna személyesen egyeztetett az ÁSZ-szal, és benyújtotta azokat a dokumentumokat, amelyek feloldották ezt az ellentmondást. A hiba miatt a Savköpő Menyét Alapítvány július elején még nem jutott hozzá az állami támogatáshoz, de az ÁSZ július 19-én arról értesítette őket, hogy a vagyonmegvonási intézkedést visszavonták.

 Az ÁSZ nem szabott ki szankciót, hiánypótlásra kötelezte az alapítványt.