2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Lovász László és Vizi E. Szilveszter kapta a Szent István-rendet

2021.08.20. 11:41

Áder János köztársasági elnök átadta a legmagasabb állami elismerést, a Szent István-rendet. A legrangosabb állami kitüntetés átadásán Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt. Idén a Szent István-rendet ketten kapták meg, a köztársasági elnök idén

Lovász Lászlónak és Vizi E. Szilveszternek adományozta a kitüntetést.

  • Lovász László Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Abel- és Wolf-díjas, Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és az amerikai National Academy of Science rendes tagja. 
  • Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja. A központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója.

Áder János az átadón kiemelte: a Szent István Rend nemzeti elismerésünk legrangosabb kifejezője, a tiszteleté határon innen és túl.

Hagyományaink szerint nemzeti ünnepünkön a Szent István Rend átadásával a legkiválóbbaknak adjuk meg a kellő tiszteletet. Ma azoknak, akik Eötvös Loránd méltó utódai voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztján. Méltó utódok, kiváló tudósok, jó magyarok

– fogalmazott Áder János, aki Eötvös Loránd szavait idézve hozzátette:

ha igazi tudósok és – amint kell – jó magyarok akarunk lenni, úgy a tudomány zászlaját olyan magasra kell emelnünk, hogy azt a hazánk határain túl is meglássák, és megadhassák neki az illő tiszteletet.

A Szent István Rendet Lovász László és Vizi E. Szilveszter kutatói pályafutásukért, a magyar tudomány jó hírnevét világszerte erősítő eredményeikért, oktatói munkásságukért, valamint a tudományos ismeretterjesztésben vállalt kimagasló szerepük miatt kapták.

A Magyar Szent István-rend a legmagasabb állami kitüntetés, amely a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A 257 éve alapított kitüntetést hetven év szünet után, 2013 óta, az augusztus 20-i ünnepségek keretében adományozzák.

Eddig tizenhárman vehették át az elismerést, ide kattintva elolvashatja, amit a Szent István-rendről tudni kell.