Lebukott a tolvajbanda, 20 betörés miatt kell felelniük

2021.08.20. 10:21

Tavaly szeptember és idén április között 20 betörésről érkezezett bejelentés a kecskeméti rendőrkapitányságra. Az elkövetési módok kísérteties hasonlóságot mutattak, végül pedig beigazolódott, hogy az esetek összefüggnek egymással.

Az elkövetők tavaly novemberben egy csarnok ajtaját feszítették fel, és elvitték az összes szerszámgépet, amit csak találtak. Azonban nem elégedtek meg a közel egymillió forint értékű zsákmánnyal, még az üzemanyagot is ellopták a helyszín mellett lévő járműből.

Volt olyan helyszín, ahová egy hónap alatt háromszor is bementek, és réz vezetékeket vittek el egy nyitott tárolóból. Egyik alkalommal az ott lévő raktár ajtaját is befeszítették, hogy hozzájussanak több kilónyi vörösrézhez. A tetemes mennyiségű fém ellopásával másfél milliós kárt okoztak.

A betörésre szakosodott banda többségében építőanyagokat és szerszámokat vitt el, volt hogy raktárépületekből, máskor pedig magánházaktól tűntek el a dolgok. Az eltulajdonított holmikhoz szinte minden alkalommal a lakatokat levágva jutottak hozzá. A lopásokkal több mint 10 millió forint kárt okoztak a sértetteknek  írja a rendőrség.

Az ügy felderítése érdekében egy nyomozócsoportot állítottak fel a Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai, így azonosították be a feltételezett elkövetőket. Idén márciusban egy 31 éves és egy 22 éves helybélit vettek őrizetbe, majd a következő hónapban a 27 éves társukat is elfogták, őket több rendbeli lopás bűntett elkövetésével gyanúsítják.

A három férfi közül az egyik jelenleg is letartóztatásban van, míg a másik kettő bűnügyi felügyelet alatt áll. Az esetekkel összefüggésbe került öt orgazda, akiknek pénzmosás bűntette miatt kell felelniük, ők jelenleg szabadlábon védekezhetnek. A nyomozók végül a lopott holmik egy részéhez is eljutottak. Azokat lefoglalásuk után visszaadták jogos tulajdonosaiknak.

Az ügy vizsgálatát befejezték a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozói, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségnek.