Szálloda, kikötő, villapark – ilyen lesz a Club Aliga

DEGER20100722014
2021.08.20. 21:49
Látványfelvonó visz fel a löszfalra, a parti sétányt nem építik be.

Az érdektelenség elmúlt évtizedét az egyre fokozódó figyelem időszaka váltotta, mely nem csak az élénkülő turizmusban érhető tetten a Balaton partján, hanem a tőkeerős ingatlanfejlesztő cégek egyre hangsúlyosabb jelenlétében is. A balatonaligai egykori pártüdülő rendkívül leromlott állapotú, mintegy 47 hektáros területe is olyan ingatlan, mely adottságainál fogva kiváló befektetés lehet. 

A területet korábban izraeli befektetők üzemeltették. Noha akkoriban nagyszabású, hangzatos tervek készültek, végül egyetlen kapavágás sem történt a szebb napokat látott ingatlanegyüttesen.

Az értékes területet 2018-ban szerezte meg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös cége, az Appeninn Nyrt. azzal, hogy megvásárolta a területet tulajdonló Pro-Mot nevű céget. A Club Aliga több tízmilliárdos fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől jelentős támogatást nyertek el, a kormány pedig 2020. augusztus 7-ei rendeletével kiemelt kormányzati beruházássá minősítette.

A Somogy Megyei Kormányhivatal július végén indította meg a környezetvédelmi hatósági eljárást. E dokumentumból kiderülnek a szállodafejlesztés, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények és egyéb infrastrukturális fejlesztések részletei. A tervezési cél az

  • Aliga 2 Apartman/villapark
  • Szálloda és a hozzá tartozó épületek, parkolók
  • Kikötő épületcsoport
  • Agora kialakítása.

Az ötcsillagos, négyszintes szálloda két épületszárnyból állna, 162 szobával, hozzávetőleg 50 állásos mélygarázzsal, wellness részleggel. Ez utóbbinál egy külső, egy belső medence és egy gyerekmedence kialakítását tervezik. A területen 66 új építésű, 40 négyzetméter körüli apartman házakat is felhúznának, ezeket utak kötnék össze. A hotel területén 20 elektromos autótöltő is lesz.

Az Agora fejlesztés sétányok és parkosítás mellett tartalmaz egy látványfelvonót is, mely a löszfal tetejére viszi fel az utasokat. A 12 személyes panoráma-lift nem csak akadálymentes közlekedést tesz lehetővé, de megnyitja az utat a fennsík további fejleszthetősége előtt is.

Ugyancsak az Agorához kapcsolódik, hogy kialakításának keretében teljes körűen felújítják a kertmozit, mégpedig úgy, hogy az zenei rendezvények megtartására is alkalmas lesz. A helyben élő lakosságot leginkább foglalkoztató fejlesztési részterületről Budvári Róbert, a Pro-Mot Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, a multifunkcionális rendezvényhelyszínt nem arra tervezik, hogy éjszakai mulatóközpontként funkcionáljon. 

A másik, sokakat foglalkoztató kérdés a Club Aliga előtti parti sétány hozzáférhetősége.

Erről Budvári Róbert azt mondta, hogy a Pro-Mot vagyonkezelésében lévő állami területhez nem kívánnak hozzányúlni, nem lesz beépítve. A nyári szezonban a strandhasználatért belépőt kell fizetni, a helyi lakosoknak, nyaraló tulajdonosoknak ingyenesen hozzáférhető marad a jelen kor igényei szerint felújított partszakasz. Szezonon kívül továbbra is bárki által ingyenesen hozzáférhetővé teszik a területet.

Magát a partfalat is átépítik. A Club Aliga területét érintően, azaz a kikötőtől északra 900 méter hosszan, délre pedig 500 méteren, megemelik 15-20 centiméterrel a partmagasságot. Erre azért van szükség, mert a 60-as évek óta senki nem nyúlt hozzá, miközben a tó mértékadó vízszintje megemelkedett. A partfal magasítással együtt visszaépítik a jégtörő-hullámtörő kőkorlátot is.

Budvári Róbert hangsúlyozta, hogy egyelőre csak koncepciótervekről beszélhetünk, ezek a közeljövőben lépésről lépésre fordulhatnak át engedélyes tervekbe, addig azonban még több egyeztetés lesz az önkormányzattal. Ősz elején szeretnék a kiérlelt terveket a helyiek számára bemutatni. Az ügyvezető becslése szerint a teljes Club Aliga projekt az év végére vagy jövő év elejére juthat el odáig, hogy építési engedéllyel rendelkezzen.

(Borítókép: Az egykori pártüdülő épülete a Balaton partján a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán. Fotó:  H. Szabó Sándor / MTI)