Permetezőszert engedtek a patakba, pusztulnak a rákok a Balaton-felvidéken

2021.08.21. 07:48

Több száz folyami rák pusztult el a Balaton-felvidék egyik falvában, Vászolyon amiatt, hogy valaki permetezőszert eresztett a Séd patakba – írja a Telex. A lapot egy olvasó tájékoztatta a történtekről.

Másfél héttel ezelőtt a helyiek arra lettek figyelmesek, hogy a kertjeiken átcsobogó patakot elpusztult vagy haldokló folyami rákok százai lepték el. A lakók egyike azt mondta, hogy eddig egy alkalommal, öt évvel ezelőtt láttak ehhez hasonló pusztulást. Felidézte:

Akkor az derült ki, hogy néhány kerttulajdonos – feltehetően nem rossz szándékból, hanem lustaságból – a patakban öblíti ki a permetszeres tartályt, pont azzal a lendülettel, ahogy máskor a patakból locsolja a kertjét.

A patak a rákok mellett békák, bolharákok és számtalan vízi növény élőhelye, ráadásul esős időjárás, illetve magas vízhozam esetén a Balatonba is belefolyhat, bár idén ez nem történt meg.

Rózsahegyi Tibor vászolyi polgármester azt mondta: ők is úgy látják, hogy emberi gondatlanság miatt valamilyen vegyi anyag kerülhetett a patakba. A környezetszennyezést jelentették a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál, a lakosokhoz pedig szórólapot juttattak el, és arra kérték őket, hogy  „mindenféle vegyi anyaggal történő munkafolyamatot a törvényben meghatározott módon végezzenek”.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal az ügyben természetvédelmi ellenőrzési eljárást indított. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakértői helyszíni szemlét tartottak, a vízből és az elpusztult rákokból mintát vettek, valamint bűnügyi helyszínelőkkel is vizsgálódtak a helyszínen. Sikerült beazonosítaniuk a szennyezés potenciális helyét, ahol rengeteg ráktetemet találtak:

Egy 400 méteres szakaszon rögzítettünk elpusztult rákokat, azonban a növényzet miatt pontos számolásra nem volt lehetőség. Egy tiszta, jól látható patakszakaszon végeztünk pontos számlálást, itt 25 méteren 19 elpusztult egyedet számláltunk. Ez alapján úgy becsüljük, hogy a szennyezési forrástól számítva körülbelül 300 egyed pusztulhatott el.

A nemzeti park a rendőrség és a Természetvédelmi Hatóság felé megtette a szükséges bejelentéseket. Hozzátették: a folyami rák természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint, vagyis a természetkárosítás mértéke eléri a 15 millió forintot. Arról viszont a vizsgálat lezárultáig nem tudnak nyilatkozni, hogy indul-e természetkárosítás miatt eljárás az ügyben.

A lakók ezzel kapcsolatban nem túl optimisták, mivel állításuk szerint az öt évvel ezelőtti szennyezés után sem vontak felelősségre senkit, hiába indult vizsgálat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.