Jön az új járványhullám, nem tervez lezárásokat a kormány

DBZOL20210821018
2021.08.21. 11:26 Módosítva: 2021.08.21. 12:11

A kormány ülésezett augusztus 20-án, pénteken, az egyik legfőbb téma az afganisztáni helyzet volt – mondta el a szombatra összehívott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte, a kormány az ülésen megállapította, húsz éve amerikai kérésre szállt be Magyarország az afganisztáni műveletekbe, és az ország elhagyása is amerikai kérésre történik.

Afganisztánban kaotikus állapotok uralkodnak, az országot már a tálibok uralják, a jelenlegi helyzetben az a fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk hozni – hangsúlyozta a miniszter.

A kimenekítés után a szövetségesekkel értékelni kell a missziót, le kell vonni a tanulságokat – tette hozzá Gulyás Gergely, aki kudarcosnak nevezte az afganisztáni küldetést. Rengeteg pénzt költöttek egy olyan hadsereg kiképzésére Afganisztánban, amely nem volt képes megvédeni az országot – mondta a miniszter. 

Különleges műveleti osztag állt fel, húsz órán belül kidolgozták a tervet, és felkészültek a műveletre – ismertette a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta, hogy ő adja ki a parancsot a műveletek végrehajtására, a helyszíni parancsnokban teljes mértékben megbízik, az összeköttetés folyamatos. Kimenekítési bázist alakítottak ki Kabul mellett, és oda csoportosítják a magyarokat.

78 embert helyeztek el biztonságos helyen, ez tíz családot érint, köztük harminc gyereket. 

Miután mindenki biztonságban hazatért, részletesen beszámolnak a műveletről – jelezte a főparancsnok. Kérte, hogy senki ne kutasson az interneten, a közösségi oldalakon az akció nyomait kutatva, mert ez veszélyezteti a küldetés sikerét.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy jelentős migrációs hullámra lehet felkészülni, 500 000 és 5 millió közé kalibrálta az Afganisztánt potenciálisan elhagyók számát. A kormány elkötelezett abban, hogy a 2015-ös helyzet ne ismétlődhessen meg. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem fogad el semmilyen közös uniós betelepítési kvótát. Elsődlegesnek most azt tekintik, hogy a magyarokat és a szövetségeseket kimenekítsék Afganisztánból. Azokat, akik életveszélyben vannak és a szövetségeseink, befogadjuk – tette hozzá a miniszter, de ezek nem tömegek, ezres nagyságrendről nincs szó.

A negyedik oltást is megkaphatjuk

A kormány legutóbbi, pénteki ülésén áttekintette a járványhelyzetet is, és arra jutott, hogy jelenleg a közép-európai régióban, ezen belül is nagy eséllyel Magyarországon a legjobb a járványhelyzet – mondta Gulyás Gergely. Ugyanakkor a negyedik koronavírus-járványhullám egyértelműen megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni. Ez viszont más lesz, mint az előző három hullám a kormány számításai szerint, és a védekezés is el fog térni a korábbiaktól – hívta fel a figyelmet a miniszter. 

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is ismertette, hogy 5,7 millió ember már megkapta legalább az első oltását, 5,5 pedig mindkét adagot. A fertőzésből kigyógyultakkal együtt összesen meghaladja itthon a 6 milliót a védettek száma. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: az öt és fél millió beoltott után rendelkezésre álló megbetegedési adatok birtokában van, és ezek azt mutatják, hogy a megbetegedés esélye igen csekély, ötszázból egy ember betegszik meg, ha valaki beoltatta magát. A betegség lefolyása ilyen esetben lényegesen enyhébb és rövidebb.

Miután továbbra is az idős emberek a legveszélyeztetettebbek, a kormány minden be nem oltott, 65 év felettit felkeres, és a rezidensek után a hatodéves orvostanhallgatók számára is lehetővé válik, hogy a helyszínen oltsanak. Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy eddig 185 ezren vették fel a harmadik oltást, ami minden helyszínen elérhető. Ha el is fogy az oltóanyag, napokon belül új időpontot adnak.

Összesen közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre, azaz mindenkit be tudnak oltani harmadik oltással, de még a negyedikkel is. A készletek korlátlanok

– fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy a kormány nem számol lezárásokkal a következő járványhullám idején, mivel abban bíznak, hogy addigra az átoltottság olyan magas fokú lesz, hogy az elegendő védettséget jelent majd a megbetegedéssel szemben.

A 12 és 18 év közötti korosztály oltási programja augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án folytatódik, ekkor szerveznek tömeges oltást az iskolákban – hangzott el a Kormányinfón. Gulyás Gergely leszögezte: az országot nem kell lezárni, munkahelyi és iskolai korlátozások sem lesznek, nem kell elhinni az ezzel kapcsolatos híreszteléseket, a gyerekek számára az óvodáktól az egyetemekig rendes munkarendben kezdődik majd az oktatás szeptembertől. A pedagógusok oltottsága eléri a 80 százalékot – emelte ki a miniszter.

az oltakozási hajlandóságra van a legnagyobb szükség

– mondta Gulyás Gergely, aki azt is hangsúlyozta, aki érdemben beoltatja magát, annak nem kell tartania a szigorításoktól. A fent említett hajlandóságot hamarosan egy reklámkampánnyal támogatják meg.

Remekel a gazdaság, nincs kiút az EU-ból

A kormány áttekintette a gazdasági helyzetet is. A második negyedéves gazdasági növekedés 17,7 százalék volt, amivel Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaság teljesítménye elérte a válság előtti szintet, ezzel pedig a legnagyobb növekedést felmutató országok között vagyunk.

A kormány által korábban jelzett családi adó-visszatérítéssel kapcsolatban a kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, hogy ez most valósággá válhat. (A bejelentés úgy szólt, hogy a kormány a családoknak az átlagbér szintjéig visszatéríti az adót, amennyiben az idei gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot.)

Gulyás Gergely a nyugdíjprémiumot is megemlítette, ami 3,5 százalékos növekedés esetén biztosított, a mértéke a növekedésről függ majd. Ha a növekedés 4,5 százalék, akkor 20 ezer forintot fizetnek – hozta fel példaként Gulyás Gergely. A magyar kormány 6 százalék feletti GDP-növekedéssel számol erre az évre, és további gazdaságélénkítő lépésekre készül, hogy tartható legyen a gazdasági növekedés üteme.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy politikai igazgatónak nevezte ki a miniszterelnök Orbán Balázst, aki marad a Miniszterelnökség államtitkára, de a kormányfő mellett is fog dolgozni.

Újságírói kérdésre a Miniszterelnökség vezetője határozottan visszautasította és spekulációnak minősítette azt a felvetést, hogy Magyarország kilépne az Európai Unióból. A Huxit továbbra sincs napirenden, és senkinek sem javasolja Gulyás Gergely, hogy hitelt adjon az ezzel kapcsolatos találgatásoknak. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy Magyarországnak érdeke az uniós tagság.

(Borítókép:  Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)