Huszonnegyedszerre nyújtja be az LMP az ügynökakták feltárására vonatkozó javaslatát

2021.08.22. 21:03

Az LMP 24. alkalommal is benyújtja az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, hétfőn – jelentette be Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Nagyon súlyos mulasztás terheli a rendszerváltás óta a fennálló országgyűlési többségek mindegyikét, hiszen a mai napig nem biztosította senki az állambiztonsági múlt feltárását

 – fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzátette, azt sem biztosította senki, hogy megtudhassuk, miképpen hálózták be a rendszerváltó pártokat az állambiztonság fenntartói és az egykori politikai hatalmukat milyen módon változtatták gazdasági hatalommá, valamint hogyan indították el a máig ható társadalmi és gazdasági folyamatokat.

A magát egykor antikommunistának nevező Fidesz-KDNP a 2010-es országgyűlési választások előtt tett egy világos ígéretet az aktanyilvánosság biztosítására, de ezt nem teljesítette – jelezte Keresztes László Lóránt. Emlékeztetett, hogy az LMP tíz évvel ezelőtt első alkalommal nyújtotta be az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát.

Az ellenzéki politikus felidézte azt is, hogy a Fidesz-KDNP minden alkalommal megakadályozta, hogy a javaslatról érdemben tárgyalni lehessen. Keresztes László Lóránt azt mondta, pontosan tudják, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői ismét lesöprik a javaslatukat, de a jövő évi országgyűlési választásokat követően kialakuló parlamenti többséggel állítása szerint biztosítani fogják az állambiztonsági múlt feltárását.