Havi 170 ezret kért a főnővér a családtól, hogy az idős asszony az osztályán maradhasson

2021.08.23. 08:33

Már rendőrségi nyomozás is folyik annak a főnővérnek az ügyében, aki havi 170 ezer forintot kért egy családtól azért, hogy egy hozzátartozó, egy idős asszony egy budapesti kórház krónikus osztályán feküdhessen – derül ki a 444 cikkéből.

Az idős asszony belgyógyászati problémákkal küzd, intravénás antibiotikumokat kellett kapnia, infúzióra volt szüksége, és bár a kórházaknak joga van napidíjat szedni az ápolási osztályokon, ami maximum 800 forint lehet, az idős asszonyt ingyen lehetett volna ellátni. Ehhez képest a sürgősségi osztályon eltöltött 12 óra infúzió és a belgyógyászati osztályon tett kitérő után a budapesti kórház főnővére egy listával állt elő arról, hogy a családnak mennyi pénzt kell havonta kicsengetnie ahhoz, hogy az idős asszonyt a krónikus osztály befogadja. E szerint 

  • az osztályvezető főorvosnak 50 ezer forint,
  • a helyettesének 20 ezer,
  • a főnővérnek 25 ezer,
  • a gyógytornásznak 5 ezer,
  • a 10 nővérnek pedig fejenként 7 ezer forint

dukált volna. 

A 444 megkereste a kórházat a kérdéseivel az ügyben, ami után az egészségügyi intézmény igazgatója belső vizsgálatot indított. Ez érdemi eredmény nélkül zárult, de aztán a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) elé került, amely nyomozásba kezdett, néhány hónap elteltével pedig rendőrségi feljelentés és nyomozás lett a vége. Ezt a nyomozást vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelte el a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya.