Cuki kistatuk születtek a Debreceni Állatkertben

2021.08.23. 17:13

  Máris utódokat nevel a Debreceni Állatkert újdonsült tatupárja. Nem egészen két hónappal azután, hogy hírt adott az állatkert a Mazsola és a Csehországból érkezett fiatal társa között szövődő állati szerelemről, újabb örömhírrel szolgáltak a nagy szőröstatuk háza tájáról.

Augusztus 13-án ugyanis világra jöttek az állatkert történetének első tatukölykei. Az egyelőre ismeretlen nemű ikrek még nagyjából kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodására szorulnak. Hátukat a fajra jellemző csontos páncél kialakulásáig puha, rózsaszín bőr fedi, szemük pedig csak 2-4 hetesen nyílik majd ki.

Hazánk jelenleg egyetlen gyermekes nagy szőröstatu-családját a kétujjú lajhárokkal közösen lakott társasbemutatóban tekinthetik meg a látogatók a Trópusi házban.

A Dél-Amerika déli pampáin, félsivatagaiban és erdőiben őshonos nagy szőröstatu, más néven sörtés armadilló egy igazán különleges és ősi öregrendbe, a vendégízületesek közé tartozik a többi tatufajjal, valamint a szintén újvilági lajhárokkal és hangyászokkal együtt. Legszembetűnőbb jellegzetessége a háta nagy részét védő, 7-8 övből felépülő, hosszú szőrszálakkal borított csontos páncél. Mindenevő, tápláléka után a földben kutat, amiben kiváló szaglása és erős, ásásra specializálódott karmai segítik. Idejének jelentős részét a föld alatt tölti, ahol különleges légzőrendszerének köszönhetően képes talajszemcsék felszívása nélkül belélegezni a levegőt.

Bár húsukért és páncéljukért egyaránt széles körben vadásszák őket természetes élőhelyükön, és felkerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára is, szívósságuknak és kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nagy szőröstatuk állománya egyelőre népes és stabil.  • Tippek
  • Betét