Középpontban a harmadik oltás, tűzharc és evakuálás Kabulban, jön az orosz külügy vezetője

IMG 7653
2021.08.23. 19:25
Váratlan helyről érkezett kérés a magyar kormányhoz a harmadik oltásról; Afganisztánban gőzerővel zajlik az evakuálás, de a kabuli reptéren már tűzharc is volt; kedden Budapestre jön az orosz külügyminiszter. Az Index hétfői hírösszefoglalója.
  • Budapestre látogatott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A világszervezet vezetője azt kérte Szijjártó Pétertől, hogy a magyar kormány halassza el a harmadik oltások beadását. Falus András immunológus az Indexnek azt mondta, hogy a harmadik oltással a kormány a felháborodást próbálta csitítani.
  • A Siemens piaci kapitalizációja alapján a világ 108. legnagyobb vállalata. A magyarországi Siemens elnök-vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogyan szabta át a koronavírus-járvány a beszerzést, s emiatt miért inthetünk búcsút a „ma megrendelem, holnap elkészül, harmadnap a polcon találom” világának.
  • Az Index folytatta cikksorozatát Budapest közterületeinek állapotáról. Ezúttal helyszíni riportban számoltunk be az éppen megújuló Blaha Lujza téri állapotokról. A fővárosi közbiztonsági válságról Pikó András, Józsefváros polgármestere írt az Indexnek véleménycikket, amelyet ITT olvashat el. 
  • Újabb falfestményt készít Budapesten a Színes Város nevű csoport. Ezúttal egy budai tűzfalat dekorálnak ki, méghozzá Karikó Katalin világhírű magyar biokémikus arcképével.
  • Kedden munkalátogatásra Budapestre érkezik Oroszország külügyminisztere. Szergej Lavrov látogatása előtt adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy vizsgálják a Szputnyik-vakcina magyarországi gyártásának lehetséges módját.
  • Már megérkezett Budapestre az az utasszállító repülőgép, amely az üzbegisztáni Bukharából hozott el 173, a tálibok által elfoglalt Afganisztánból kimentett személyt, többségében amerikai és afgán állampolgárokat. Közben brutális állapotokról számoltak be egy kiszivárgott diplomáciai táviratban a kabuli amerikai nagykövetség munkatársai. Joe Biden azóta az evakuáció felgyorsításáról számolt be, de vannak ellentmondásos értesülések. Hétfő reggel tűzharc volt a kabuli repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között, a tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek.

FEMINA: Egyes vélekedések szerint a fallal körülvett város, Kowloon Walled City maga volt a földi, nagyvárosi pokol, amely mindent magába sűrített, ami rossz lehet egy metropoliszban. Virágzott a bűnözés és teljes mértékig hiányzott mindenféle szabályozás, úgy az építésében, mint lakóinak életében. 

DÍVÁNY: Aki követ legalább egyvalakit, aki gusztusos ételfotókat oszt meg, tudja, milyen gyorsan farkaséhessé lehet válni a látványtól. A Dívány cikke e jelenség hátteréről ír.

TOTALCAR: A lap munkatársai összeszedték azokat a tévhiteket, szóbeszédeket, amelyek az M7-esen történt tragikus buszbaleset után már-már városi legendákká váltak. 

AZ ÉN KUTYÁM: Az Én Kutyám cikkében többet is megtudhat az apportírozásra használt hétköznapi teniszlabda veszélyeiről.

(Borítókép: Franklin Jacome / Agencia Press South / Getty Images)