Erdő Péter: Budapesten találkozik a keleti és a nyugati kereszténység

2021.08.24. 17:44

A keleti és a nyugati kereszténység találkozása is lesz a Budapesten szeptember 5-12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amelyen számos más egyházi vezető mellett részt vesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek azon a keddi fővárosi sajtótájékoztatón, amelyen a NEK és az Ars Sacra Fesztivál programjait ismertették.

A bíboros közölte, a keleti és a nyugati egyház találkozása Budapesten az eucharisztikus kongresszusok történelmében is teljesen egyedülálló lesz, és ez Magyarország földrajzi és kulturális helyzetének köszönhető. Hozzátette: a kereszténység és a magyarság ezer éve jár együtt az úton.

Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke a rendezvény világszenzációjának mondta a szeptember 1-jén a budapesti Szent István-bazilikában tartandó, lovári nyelvű roma misét, amelyet nemzetközileg elismert magyar zenészek, énekesek közreműködésével tartanak meg, és amelynek megszületését és bemutatását Erdő Péter bíboros kezdeményezte.