Itt a felmérés: a magyarok kételkednek a leginkább a lezárások hasznában

2021.08.24. 16:39

Szkeptikusak a magyarok a koronavírus egészségügyi kockázataival szemben. Harminchat százalékuk úgy véli, a döntéshozók és a szakértők túlbecsülik a jelentőségét – derül ki a YouGov felméréséből, amelyre a Pénzcentrum hívta fel a figyelmet. Az ebben kételkedők aránya Romániában (46 százalék), Bulgáriában (41 százalék), Horvátországban (38 százalék) a legmagasabb, Görögország lakóinak szintén a 36 százaléka gondolja, hogy az illetékesek túlbecsülik a koronavírus-járvány jelentőségét.

Kapcsolódó

Az oltottak fele nem biztos benne, hogy beadatná a harmadik adagot

Itt az Index nagy kutatása a koronavírus elleni vakcinákról.

Svédországban (14 százalék), Portugáliában (15 százalék), Olaszországban (16 százalék) és Spanyolországban (17 százalék) regisztrálták a legkevesebb kételkedőt.

Van viszont, amiben Magyarország vezet,

az országlakók 42 százaléka szerint ugyanis a lezárások több kárt okoznak, mint amennyi hasznot.

Húszszázaléknyi magyar mondta azt, hogy a korlátozásoknak több hasznuk van, mint káruk, 28 százalék pedig úgy véli, a lezárások jelentette haszon és az általuk okozott kár kiegyenlíti egymást. 

Sokan elégedetlenek a lezárások miatt Horvátországban (34 százalék), Bulgáriában (33 százalék), Görögországban (33 százalék) és Csehországban (30 százalék) is, a portugáloknak viszont mindössze a hat, a spanyoloknak a 15, a svédeknek pedig a 16 százaléka válaszolt úgy, hogy a korlátozások több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van.

A YouGov felmérése még 2021 júniusában készült húsz európai országban, 30 096 felnőtt megkérdezésével.