Fizetésképtelenné válhat az év végére Budapest

2021.08.25. 09:50

Kritikus helyzetben van a főváros működésének finanszírozása, részben a kormányzat megszorító politikája miatt – írja a Népszava Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel készült interjúja alapján. 

Az első féléves adatok alapján minden kétséget kizárva kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik

– fogalmazott a lapnak a főpolgármester-helyettes. Hozzátette, ha ezt elakarják kerülni, eléggé bele kell nyúlni a költségvetésbe, de kockázati tényezők így is maradnak, az egyik a BKK, illetve a meg nem érkezett 12 milliárd forintos támogatás, amit a kormánytól még nem kapott meg a főváros, a másik tényező pedig a koronavírus-járvány.

De ha a fenti két tényező közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete

– jelentette ki. 

Leszögezte, olyan nem lesz, hogy a munkavállalók nem kapják meg a bérüket, és amennyiben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik. 

Szó esett arról is, hogy Tarlós István exfőpolgármester szerint a főváros az iparűzési adó megfelezését leszámítva nem kap kevesebbet, mint az ő idejében, mire Kiss Ambrus azzal kontrázott, hogy míg Tarlós idején 10 milliárdot kellett szolidaritási hozzájárulás címén befizetnie a fővárosnak, idén ez már 35 milliárd forint volt. Hozzátette, hogy a 12 milliárdos közlekedési normatíva első része augusztusra mindig megérkezett a fővárosi számlára, most még a támogatási szerződést sem írták alá, az iparűzési adó megfelezése pedig 17 milliárdos elvonást jelentett.

Kiss Ambrus úgy látja, a kormánynak újra kellene gondolnia az önkormányzati alrendszer finanszírozását, bár ő ebben nem bízik.