SUP-osokat mentettek a vízirendőrök a Balatonból

2021.08.25. 15:55

A vízirendőrség munkatársai 2021. augusztus 24-én, az I. fokú viharjelzés ideje alatt több esetben is bajba jutott SUP-osokat segítettek biztonságosan partra jutni.

A délután folyamán először az Örvényes előtti vízterületről érkezett segélykérés arról, hogy három személy a parttól csaknem kétezer méterre egy gumicsónakkal és két SUP deszkával vesztegel magatehetetlenül. Nem sokkal később pedig Balatonfüred előtt sodródott egy férfi szintén SUP deszkával a nyílt víz felé. Az egyenruhások mindkét esetben biztonságosan partra juttatták a szorult helyzetbe kerülteket  írja a rendőrség.

Kiemelték: Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.