Vége a magyar mentőakciónak, a katonák hazatértek Afganisztánból

2021.08.26. 07:22

Éjjel landolt Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség két utasszállító repülőgépe, amellyel hazatért az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő valamennyi magyar katona – tájékoztat a Honvédelem portál.

A Magyar Honvédség nagyszabású evakuálási műveletének részleteiről csütörtökön 9 órakor Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek szerdán mondta el, hogy Magyarország mentőakciója hamarosan lezárul Afganisztánban, ahonnan már ötszáz embert  menekítettek ki a tálib hatalomátvétel miatt. Közülük 240 afgán állampolgár, köztük 126 gyerek, őket szerdán és hétfőn hozták Magyarországra.

Az első magyar géppel karon ülő csecsemőt is kimentettek Afganisztánból. Vasárnap este 11 órakor landolt Budapesten a WizzAir A321-es utasszállító repülőgépe 173, Afganisztánból kimenekített személlyel a fedélzetén. Közülük 96-an voltak afgán állampolgárok, akiket a Belügyminisztérium hétfői közleménye szerint a röszkei tranzitzónába szállítottak. 

A második mentőakció keretében 114 felnőtt – köztük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek érkezett meg Magyarországra szerdán.