Kirakott egy videót a közút – ezt senki ne csinálja az utakon!

2021.08.26. 15:33 Módosítva: 2021.08.26. 15:33

Egyre több autós gondolja jó ötletnek, hogy szembe menjen a forgalommal, veszélybe sodorva ezzel saját magát és a többi közlekedőt is. A Magyar Közút kamerái már szinte napi rendszerességgel rögzítenek ilyen balesetveszélyes manővereket, legutóbb épp a forgalmas M3-as autópályán és M0-s autóúton. 

Bár ahogy a videó címe is mondja, ezúttal mindenki megúszta, ez sajnos nem mindig sikerül. A  szabálysértők némelyike ugyanis nem is akárhol, hanem a leállósávnál jóval keskenyebb belső oldalon megy szembe a többiekkel, ami kimondottan életveszélyes. A közösségi oldalakon megjelent információk szerint az M0-son a sofőr a középső sávban satufékezett, majd megfordult az autóút kellős közepén és úgy haladt tovább. Az M3-ason szabálytalankodó autós pedig legalább 4–5 kilométeren keresztül haladt a menetiránnyal szemben. 

Az ilyen esetek elkerüléséért indították a „Tartsd az irányt” jelmondatú kampányt. A meggondolatlan magánakciók helyett a közútkezelő azt javasolja az autóvezetőknek, hogy ha eltévesztenek egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, álljanak meg a legközelebbi pihenőhelyen, és tekintsék át a lehetséges útvonalat akár az Útinform, akár a számtalan útvonaltervező alkalmazás segítségével. És ha a GPS azt mondja, hogy az első adandó lehetőségnél forduljanak meg, az még véletlenül sem jelenti, hogy a sztráda kellős közepén kéne hátraarcot csinálni.