A pesti rakpart után a budai is járhatatlan lesz autóval

2021.08.26. 20:25 Módosítva: 2021.08.26. 20:39

Újabb átépítések lesznek a fővárosi rakpartokon, a pesti után hamarosan a budai oldaltól is elköszönhetnek az autósok – tudta meg az Index a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) illetékeseitől. 

A BKK közösségi oldalán még csak annyi szerepel, hogy kezdődhet az újragondolt Duna-part tervezése, miután tegnap aláírták a szerződéseket a budai és a pesti belvárosi rakpartszakaszok terveit készítő cégekkel. Mint megtudtuk, ez annyit jelent, hogy mostantól készülnek a Duna-Buda és a RAK-PARK projektek kiviteli tervei, 

a tenderdokumentáció és a szükséges engedélyek pedig várhatóan jövő nyárra lesznek készen. 

A Duna-Buda projekt célja, hogy miközben az alsó rakpart észak–déli közlekedési folyosó szerepe megmarad, a budai belvárosi Duna-parthoz kapcsolódóan olyan köztérhálózat jöjjön létre, amely a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzó lehet. Egyben javítani kívánják a kerékpáros közlekedés feltételeit, és a gyalogosok igényeihez igazítanák a környezetet, a zöldfelületek növelésével ösztönözve a közterületek közösségi használatát.

A pesti rakpartra vonatkozó RAK-PARK projekt célja pedig az, hogy pihenésre és színvonalas kikapcsolódásra alkalmas Duna-partot alakítsanak ki. Itt a tervek szerint közösségi sportolást szolgáló eszközöket, utcabútorokat, gyalogos és kerékpárútvonalakat létesítenének. Akárcsak a budai oldalon, itt is szem előtt tartják a környezetvédelmi szempontokat, ezért több zöldfelületet kívánnak kialakítani.