Itt vannak a részletek az ingyenes budapesti tömegközlekedésről

B RKL20210807006
2021.08.26. 15:56 Módosítva: 2021.08.26. 16:28
Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy ingyenessé teszik a tömegközlekedést a 14 éven aluliak számára. Ezzel, valamint más budapesti ügyekkel kapcsolatban csütörtök délután tartott részletes sajtótájékoztatót.

A legfontosabb bejelentések/ami elhangzott:

  • Nem túl jó, hogy egyszerre újítják fel a Lánchidat, a Blaha Lujza teret és a pesti alsó rakpartot, még mindig várják azt a hatmilliárd forintot, amelyet a kormány korábban erre a célra megígért.
  • Budapesten nagymértékben növekedett a gépjárműforgalom aránya, míg a tömegközlekedésé csökkent.
  • Nagyjából másfélszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők aránya.
  • Ingyenes tömegközlekedés: diákigazolvány, személyi igazolvány felmutatásával lehet utazni ebben a korcsoportokban a BKK járatain.

A főpolgármester a budapesti beruházások (3-as metró, Lánchíd, Blaha Lujza tér, pesti alsó rakpart felújítása) helyzetéről azt mondta: szerencsétlen, hogy egybeesett ezek időzítése, de nem volt más opció, mivel ezek kisebb-nagyobb részben mind állami és európai uniós források felhasználásával valósultak meg, így az időzítésük finanszírozási okokból esett egybe. 

Ezzel együtt is azt gondolom, hogy az emberek tudják, hogy ezek fontos beruházások, és azt, hogy minden felújítás áldozatokkal jár

– mondta. A Lánchíd vonatkozásában arról is beszélt, hogy továbbra is várják azt a hatmilliárd forintot, amelyet a kormány korábban erre a célra megígért. 

A főpolgármester arra is kitért, hogy tapasztalataik szerint a fővárosban nagymértékben növekedett a gépjárműforgalom aránya, míg a tömegközlekedésé csökkent, ami nagy kihívást jelent a városvezetést számára. Erre a helyzetre még egy lapáttal rátett a világjárvány, valamint az is, hogy ennek következtében óriási mértékben visszaestek a város bevételei. 

Ez egy világjelenség. Az egész világ nagyvárosaiban azt hozta a pandémia, hogy visszaesett a közösségi közlekedés, és nem tudjuk, hogy az emberek visszaszoknak-e majd a közösségi közlekedésre

– fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: arra fognak törekedni, hogy visszaállítsák a tömegközlekedés szerepét. Karácsony Gergely szerint a járvány annyi pozitívumot hozott, hogy a kerékpárral közlekedők aránya is nőtt ez idő alatt. 

Nagyjából másfélszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők aránya a városban

– tette hozzá.

A fővárosi dugókkal kapcsolatban elmondta: megpróbálták úgy átgondolni a beruházásokat, hogy minél kevésbé okozzanak fennakadást a fővárosban. A közeljövőben forgalomtechnikai változtatásokat fognak bevezetni. 

Karácsony Gergely végezetül azt is elmondta azt is, hogy 

most, az iskolakezdéskor bevezetik a 14 éven aluliakra vonatkozó ingyenes tömegközlekedést.

Hozzátette: biztosak abban, hogy a közösségi közlekedés biztonságos. Sokkal biztonságosabb, mint az iskola, ahova a gyermekek mennek, ezért mindent megtesznek azért, hogy ismét népszerűvé tegyék – mondta Karácsony Gergely. A hivatalos döntés a fővárosi közgyűlés szeptember 1-jei ülésén születhet majd meg. 

Praktikusan ezt azt jelenti, hogy a diákigazolvány, személyi igazolvány felmutatásával lehet utazni ebben a korcsoportokban is a BKK járatain

– mondta a főpolgármester sajtótájékoztatója végén.


„Ahogy azt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, a fővárosi közgyűlés támogatása esetén pár nap múlva már díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluliak a BKK járatain. A Budapesti Közlekedési Központ előzetes tárgylásokat folytatott a fővárossal a kérdésben, ezért a közlekedésszervező társaság az intézkedés bevezetésére felkészült” – reagált az Indexnek küldött közleményében a BKK a főpolgármester bejelentésére.

Mint írták, a főpolgármester javaslatát 2021. szeptember 1-jén fogja tárgyalni a közgyűlés, a képviselők támogatása esetén szeptember 2-án léphet életbe az intézkedés.

Felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg csak azok a gyermekek utazhatnak felnőtt kíséretében díjmentesen a BKK járatain, akik még nem kezdték el iskolai tanulmányaikat. A lépés illeszkedik a Budapesti Közlekedési Központ augusztusban induló kampányába, amellyel a közösségi közlekedés használatára ösztönzi a budapestieket, illetve az agglomerációból a fővárosba ingázókat – teszik hozzá.

(Borítókép: Utazók a Budapesti Közlekedési Központ – BKK – autóbusz-megállójában a felújítás alatt lévő Blaha Lujza téren 2021. augusztus 7-én. Fotó: Róka László / MTI)