Valamit nem ért? Itt mindent megtudhat a szabályos kerékpározásról

2021.08.26. 16:09 Módosítva: 2021.08.26. 16:09
Fokozott ellenőrzést tartottak a kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat tagjai a közelmúltban Békéscsabán. Helyi tapasztalataik és tanácsaik országszerte megszívlelendők.

A biciklisták gyakran nincsenek tisztában azzal például, hogy a járdán, illetve a kerékpáros átvezetés nélküli gyalogos-átkelőhelyen tilos áthajtani, az ilyen helyeken le kell kászálódni a nyeregből – írja a Békés megyei hírportál Békési Hajnalka rendőr őrmestert idézve, aki elmondta, hogy az ilyen útszakaszokon az ismételt figyelemfelhívás és a „Hajtva tilos, tolva szabályos” tábla ellenére még mindig sokan kerekeznek.

Továbbá az is általános jelenség, hogy az emberek a gyalogjárdákon és az átkelőhelyeken sem szállnak le a kerékpárról, miközben sietnek, nem veszik fel a többi közlekedővel a szemkontaktust, sőt sokan telefonálnak, zenét hallgatnak biciklizés közben.

Az országos átlaghoz képest Békés megyében és a megyeszékhelyen is nagyobb a kerékpáros forgalom, és a biciklisek által okozott balesetek száma is magas, évek óta huszonöt százalékra tehető. 

A legfőbb baleseti okok között az irányváltoztatás szabályainak megszegése, a sebesség helytelen megválasztása és az elsőbbségadás elmulasztása szerepel, de járdán kerékpározás is gyakori, amikor az csak az úttesten lenne szabályos. 

Sokan tévesen értelmezik az egyirányú utcákban a forgalommal szemben történő kerékpáros közlekedést is. Hiszen szabályosan csak akkor haladhat így a kerékpáros, ha azt útburkolati jel és jelzőtábla jelzi. 

A Békéscsabai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója elmondta, hogy több mint öt éve működik a megyeszékhelyen a kerékpáros rendőrjárőr-szolgálat, és a kollégái elsősorban figyelmeztetnek, de olykor bírságolnak is.