Döbbenetes halpusztulás Orfűn, tonnányi tetemet kellett összegyűjteni a tóból

2021.08.27. 07:17

Súlyos természeti katasztrófa helyszíne az orfűi tórendszerhez tartozó Hermann Ottó-tónál, a halak nagy része ugyanis egyik napról a másikra elpusztult. Erről még augusztus 18-án egy horgász, Balogh Farkas András posztolt egy albumnyi képet a Facebookon, azt írva, még másnap is gyűjteni kell a tetemeket. Az Átlátszó szerint a döglött halak súlya az egy tonnánál is több lehet.

A halpusztulás oka szakemberek szerint az, hogy a sekély vizű tóban könnyen alakulhat ki oxigénhiányos állapot, amely a kényesebb halakat megviselheti, ezért is pusztulhatott el összesen tonnányi súlyú hal.

Füziné Kajdy Zita polgármester ezzel összhangban elmondta, a halpusztulás egyik oka lehetett, hogy régóta nem volt vízutánpótlás a tó ezen részén, a másik pedig a 6 héten át tartó 35 Celsius-fokos időjárás, a nagy meleg okozta oxigénhiány. Emiatt a szomszédos Pécsi-tóból 3 centiméternyi oxigéndús vizet engedtek át, ami miatt a Hermann Ottó-tó vízszintje 10-15 centimétert emelkedett.

A Velencei-tóban gyaníthatóan hasonló okokból kezdtek el pusztulni a halak A tó megmentése 40 milliárd forint körüli összegbe kerülhet.