Lőttek a strandidőnek, kétszínű lesz az egész hétvége

2021.08.28. 06:55

Szédít, csak játszik énvelem – a Bagossy Brothers dala jutott eszembe, amikor kinéztem az ablakon, és láttam a megcsillanó napfényt, holott tudom, hogy az időjósok egész hétvégére esőt ígértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat biztos bizonytalanságról beszél, vagyis tuti, hogy lesz csapadék, csak az a kérdés, hol és mennyi. 

A bizonytalanságot azzal a mediterrán ciklonnal magyarázzák, amely a térség időjárását alakítja. A legtöbb csapadék a déli, délnyugati megyékben eshet, 24 óra alatt akár 20 milliméter is összegyűlhet. A folytatásban a hidegfront kelet felé helyeződik, a kiterjedt csapadéktömb elhagyja az országot, de mögötte záporok képződnek. Elsőfokú riasztást adtak ki zivatarra Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére, itt könnyen előfordulhat, hogy jég is eshet. 

Nem lesz túl meleg sem, a minimumok szombaton 5 és 13 fok, vasárnap 7 és 15 fok között alakulnak, de a legmelegebb órákban sem várható 23 foknál magasabb hőmérséklet. Vasárnap már több lesz a napsütés, viszont délután a Dunántúlon feltámad az északnyugati szél. Annyi bizonyos, hogy a strandidőnek lőttek.  A jövő héten  sem tér vissza a nyári meleg, változóan felhős időben, záporban és zivatarban lesz részünk. A következő hidegfrontot szerdára várják.