Villámlás és jégeső: az ország kétharmadára figyelmeztetést adtak ki

2021.08.28. 15:17 Módosítva: 2021.08.28. 15:33

Szombat, azaz ma délután, az ország déli részén már esik az eső, mintegy 20 milliméter felett zuhog az égi folyadék. Az eső akár vasárnap hajnalig is áztathatja az ország délkeleti határvidékét   írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Vasárnap napközben több helyen várható zápor, zivatar. Kiemelten a középső országrészben, a Duna vonala tágabb környezetében (Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén, Északi-középhegység nyugati részén) labilizálódik, azaz összeomlik a légkör, ezeken a tájakon számíthatunk legjobb eséllyel zivatarokra.

Emiatt 14 megyében van érvényben jelenleg figyelmeztetés.

Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati felén, illetve a Tisza vonala környékén is kialakulhat egy-egy zivatar. Zivatarban néhol 60 km/h körüli szél, kisebb méretű jég valószínű. Este fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

met.hu
Fotó: met.hu

Eközben Budapest felkerült a legkiszámíthatatlanabb időjárással bíró európai fővárosok listájára, a kilencedik helyen osztozkodik Luxemburggal, Szkopjéval és Belgráddal. Az aranyérmes city Tallin, Észtország fővárosa lett, ahol az Uswitch listája szerint percről-percre változhat az időjárás.