Megkérdezték Szegeden, mi a teendő a háromnapos jeggyel, azonnal megbírságolták őket

2021.08.28. 12:22

Három budapesti fiatalt büntetett meg a jegyellenőr a szegedi villamoson, akik az ellenőrtől érdeklődtek, mi a teendő a háromnapos jeggyel. Fejenként 7000 forintos helyszíni bírságot kaptak a fesztiválozni érkezők.

A fiatalok vonattal érkeztek Szegedre, vettek háromnapos jegyet, majd felszálltak a villamosra. Láttak egy ellenőrt, és jóhiszeműen odamentek hozzá megérdeklődni, itt, helyben mi a jeggyel a teendő.

A hasonló jegyet ugyanis  Budapesten nem kell érvényesíteni.

A jegyellenőr azt mondta, hogy márpedig Szegeden ezt a típusú jegyet is érvényesíteni kell, majd fejenként 7000 forintra megbüntette őket, mivel érvényesítetlen volt a jegyük.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, a jegyellenőrzésért felelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez fordult a Délmagyarország azzal a kérdéssel, hogy az ügyben miért nem lehetett méltányosságot gyakorolni. 

Makrai László, a jegyellenőrzésért felelős cég igazgatója az alábbiakról tájékoztatta a Csongrád-Csanád megyei napilapot:

Az utasok Szeged vasútállomásnál szálltak fel a járatra. Ellenőrzéskor átadtak 3 érvényesítetlen 72 órás jegyet. Tekintettel arra, hogy a jegy is tartalmazza az »érvényesítés nélkül utazásra nem jogosít« figyelmeztető feliratot, valamint a felszállásuk óta eltelt két megálló, és a jegyeket az idő alatt nem érvényesítették, a jegyellenőröknek pótdíjazási eljárást kellett indítaniuk

Az igazgató szerint ugyanis az utasoknak lett volna lehetőségük tájékozódni az automatánál, hiszen azon matricaalapon megtalálhatják az utazási feltételeket. Az automata információs menü rendszerében is megtalálhatóak a jegytípusokra vonatkozó tájékoztatók, és kérés esetén felszálláskor a járművezető is ad megfelelő információt a jegyek felhasználásáról.

Az egyik fesztiválozó édesanyja, Szalai Zsanett azonban elmondta: a fiatalok szülei nem hagyják annyiban az ügyet.