Zacher Gábor még nem látott ennyi embert meghalni

2021.08.28. 15:19 Módosítva: 2021.08.28. 15:52

Zacher Gábor az elmúlt másfél évet a Hatvani Kórház főorvosaként és mentőorvosaként dolgozta végig. Bár több mint harmincöt éve az egészségügyben van, ilyen nagy számban még nem látott meghalni embereket – írja az atv.hu a Hetek cikkére hivatkozva.

Ilyen mennyiségű halotti zárójelentést még nem írtam, ennyi rossz hírt családokkal még nem közöltem, hogy »meghalt, vagy hogy jöjjenek be, búcsúzzanak a szülőtől, gyerektől, testvértől, nagybácsitól, nagynénitől, mert meg fog halni«. Már több mint harmincöt éve vagyok orvos, de ilyen nagy számban embereket meghalni még nem láttam.

Zacher Gábor hozzátette, olyan már többször történt, hogy egy-egy baleset helyszínén 4-5 áldozat is volt, de azzal szembesülni, hogy szinte minden nap két-három vagy akár négy embert is elveszítenek, nagyon nehéz volt.

Szerinte nem az ellátórendszer, hanem a koronavírus miatt haltak meg ennyien.

Az a bizonyos Bergamo-szindróma nem nagyon jelent meg Magyarországon. Végsőkig feszült a húr, de lélegeztetőgép, fertőtlenítő, eszköz, védőfelszerelés volt elég

– szögezte le, kiegészítve azzal, hogy ember viszont kevés volt.

Például egy nővér két lélegeztetőn lévő beteget tud kvázi egyedül ellátni. Ez az arány a Covidban felborult. Volt olyan, hogy öt-hat lélegeztetett beteg is jutott egy nővérre, ami persze befolyásolhatta az ellátás minőségét. Olyan nem fordult elő, hogy osztályoznunk kellett volna, hogy három beteg közül melyik kerül gépre és melyik kettő nem. Olyan azonban volt, hogy azt mondtuk egy betegre, őt nem tesszük lélegeztetőgépre, mert már eleve olyan állapotban volt, hogy számtalan kísérőbetegsége miatt esélye sem lett volna a túlélésre.

Zacher hangsúlyozta, olyan, hogy valakit tényleg azért veszítettek volna el, mert nem volt eszköz, nem történt.