Nagyon csúnya dolgokat tett az internetes csaló

2021.08.29. 09:01

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás miatt folytatott eljárást ismeretlen tettes ellen, aki egy év alatt összesen 67 embert ejtett tévedésbe és károsított meg az egyik közösségi oldalon közzétett hirdetéseivel  közölte a hatóság a honlapján.

A nyomozás adatai szerint a csaló 2019 novemberében az egyik közösségi portálon egy melegítőruhát kínált eladásra, amelyért egy nő 12 ezer forintot utalt át a hirdető által megadott bankszámlára. Az eladó elérhetetlenné vált, és a terméket sem juttatta el a pórul járt vásárló részére.

A nyomozás kiszélesítésével növekedni kezdett a csaló bűnlajstroma, egyre több megkárosított került látókörbe, akiket már mobiltelefonok, szórakoztató elektronikai eszközök vagy ruhák eladásának ígéretével károsítottak meg. A csaló egy éves működése alatt több álprofil és álnév felhasználásával összesen 67 embert szedett rá.

Az eljárás során a rendőrök azonosítottak egy 29 éves lajosmizsei férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki hatvanhét-rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétség miatt. A fiatal férfi a sértetteknek összesen egymillió 300 ezer forint kárt okozott; a terhére rótt bűncselekmények elkövetését elismerte. Az IV. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat átadták az illetékes ügyészség részére.