Minden hiába, Karácsony Gergely nem tudja megakadályozni az atlétikai világbajnokságot

2021.08.30. 07:44

A kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről – nyilatkozta az ATV Híradójának Lattmann Tamás nemzetközi jogász. 

A budapesti vezetés által kilátásba helyezett vétónak lehet olyan politikai hatása, hogy a szövetség újragondolja a szerződést, ha a rendező város részéről nincs meg a támogatás. A rendezvényről ugyanis a magyar kormány, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kötött szerződést, ebbe a főváros nem tud beleszólni. Politikai alku született ugyan a főváros vezetése és a kormány között, ezt Budapest fel tudja mondani, de nincs olyan jogi eszköz a kezében, amivel megakadályozhatná a rendezést.

A nemzetközi jogász emlékeztetett: az atlétikai világbajnokságok történetében egyszer fordult elő, hogy egy város visszalépett. London elnyerte a 2005-ös rendezési jogot, de a Tony Blair vezette akkori kormány

drágának találta a szerződésben foglalt stadionépítést,

ezért másik brit várost javasolt. Ezt a szövetség nem fogadta el, új pályázatot hirdetett, így végül Helsinkiben rendezték meg a megmérettetést.