Milliárdos tétel az előválasztás az ellenzéknek, kérdés, honnan lesz rá pénz

2021.08.30. 07:16

Komoly anyagi áldozatot hoz az ellenzék azért, hogy már most az ősszel kampányoljon, és lebonyolítsa az előválasztást – írja a 24.hu a folyamatban részt vevő pártok közlései alapján.

Az ellenzéki összefogás korábban 150 milliót szánt az előválasztás lebonyolítására, a pártok pedig  aggódnak, hogy ennyi pénzt elég lesz-e. Egy komolyabb miniszterelnök-jelölti kampány 100 millióba is kerülhet, de egy visszafogottabb egyéniért is több milliót kell fizetni.

A nagyobb pártok egyelőre nem nyilatkoznak a pénzről. Az egyik ellenzéki pártigazgató szerint az egymilliárd forint reális becslés, sőt, de nehéz végösszegről beszélni, mert október közepén látják, hogy mi mennyibe került összesen.

A milliárdos tétel egyáltalán nem egy elszállt becslés, már ha mindent egybeveszünk.

– mondta a pártigazgató. Nem kizárt az sem, hogy még ennél is többe fog kerülni.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között rendezik meg, ha lesz második, azt október 4–10. között tartják. Utóbbi becsült költsége 150-200 millió·forint, de külön költsége van az egyéni jelöltek már elstartolt kampányának, aláírásgyűjtésének is. Egy komolyan vett egyéni kampány 2-6 millióba kerül az előválasztáson, ami a csaknem 280 jelölttel számolva önmagában több mint félmilliárdos tétel·

És lesz még egy önálló nagyobb költsége a miniszterelnök-jelölti kampányoknak is. Ezzel kapcsolatban az egyik esélyesebb jelölt pártjától a 24.hu úgy értesült, hogy

a „nagyobb” miniszterelnök-jelölti kampányok 50–100 millióba is kerülhetnek, a kisebbek ennél kevesebbe, de ez is csupán egy előzetes és erősen visszafogott becslés.

Arról viszont a portál hiába kérdezte a nagyobb pártokat, hogy ezeket az összegeket miből teremtik elő.