Horvátországban szedte fel Orbán Viktort a honvédségi repülő

2021.08.30. 16:32 Módosítva: 2021.08.30. 16:34

Római utazása után Horvátországban szállt ismét repülőre Orbán Viktor miniszterelnök – írja a 24.hu. Mint ismert, a református miniszterelnök az előző hétvégén több kormánytisztviselővel együtt vett részt a katolikus törvényhozók éves találkozóján Rómában. Orbán Viktor a hétvégén Giorgia Melonival, az olasz Fratelli d’Italia (Olaszország Fivérei) párt elnökével is tárgyalt, valamint azt is megmutatta, miként kell viselkednie egy cserkésznek. 

Az már korábban kiderült, hogy a miniszterelnök a honvédség Falcon repülőgépével utazott az olasz fővárosba. A gép augusztus 26-án délben szállt fel Kecskemétről, hogy egy, a Balatont is érintő körrel Budapestre repüljön. A Liszt Ferenc reptérről – vélhetően kormánytisztviselőkkel a fedélzeten – 16 órakor indult tovább,

de ekkor még nem egyenesen Rómába, hanem Horvátország felé vette az irányt.

A gép Brac szigete előtt süllyedni kezdett, majd kikapcsolta a jeladót, és leszállt. Mindez azért érdekes, mert a 24.hu birtokába került felvételek szerint ekkor épp itt parkolt az a fekete Volkswagen kisbusz, amelyet a miniszterelnök már régóta használ.

Szombaton a gép ismét leszállt Horvátországban, ezúttal Zadarban. A gép az alábbi felvételen a kamerától távol állt meg, de annyi így is látszik, hogy többen leszálltak a gépről, 17 perc múlva pedig ismét felszállt.

A 24.hu megkereste Havasi Bertalant azzal a kérdéssel, hogy a miniszterelnök használta-e a kisbuszt és a repülőgépet. A sajtófőnök azt írta:

a hivatalos programok során a miniszterelnök mindig a hivatalos előírások szerint utazik, biztosításáról a Terrorelhárítási Központ gondoskodik. Családtagjai költségeit pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően ő maga állja.

Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő a honvédelmi minisztertől kért tájékoztatást a miniszterelnök útjáról. Erre reagálva Orbán Balázs államtitkár – aki szintén részt vett a római utazáson – Facebookon azt írta, hogy a miniszterelnök hivatalos programokon vett részt a hétvégén, ezek közül pedig a katolikus törvényhozók találkozóján „a meghívás a hagyományoknak megfelelően és valamennyi meghívott fél számára magában foglalja a házastársak és a családtagok meghívását is, akik szintén résztvevői a rendezvénynek. Ebből következően a legtöbb meghívott nem egyedül, hanem családostól vett részt a konferencián.”