Katasztrófák Afganisztántól Louisianán át a McDonald’s-ig

IMG 7653
2021.08.30. 19:42
Nehéz nap volt mindenütt a hétfő, de az Index hírösszefoglalójából remek dolgok is kiderülnek, így például az, hogy a Magyar Bankszövetség elnöke hol ismerte meg a feleségét, vagy az, hogy miért kell az ananászt fejjel lefelé tárolni.
  • Exkluzív nagyinterjút adott az Indexnek Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke. Egyebek mellett arról mesélt, hogyan jutott el Hercegszántóról Amerikán, Németországon és Szerbián át az Erste elnök-vezérigazgatói székébe. 
  • Megkezdődött az iskolai oltási akció, amelyre előzetesen 48 ezer diákot regisztráltak a szüleik. Budapesten a fővárosi kormányhivatal telepéről, a Teve utcából szállították ki a vakcinákat az intézményekbe. A 12–17 éves korosztályban augusztus 25-ig a regisztrált 203 ezerből 168 ezren vették fel az oltást. A cél, hogy minél több diák legyen beoltva, biztosítva ezzel is a jelenléti oktatás zavartalanságát.
  • Röst Gergely, az Orbán Viktor járványmatematikai modellező csoportját vezető szegedi tudós arról beszélt az Indexnek, hogy a járványügyi megfigyelés csúcsát jelentő Angliában egyetlen egyetemen kétszáz modellező van, míg itthon a miniszterelnöki háttércsapat magja tizenkét főből áll. Dicsérte, hogy itthon hamar felismerték a multidiszciplináris elemzőcsoport szükségességét, de szerinte állandó megfigyelőrendszert kell létrehozni.
  • Aktív politikai napot tudhat maga mögött Karácsony Gergely főpolgármester. Reggel a Népszavának adott interjúval indított, ahol azt mondta: „Az Alaptörvény nem legitim, nem fogok felesküdni rá.” Délelőtt kapta a hírt, miszerint egyhangúlag támogatta a Nemzeti Választási Bizottság népszavazási kérdését a Fudan Egyetemről, vagyis elindulhat az aláírásgyűjtés a kínai egyetem budapesti campusát előkészítő törvény visszavonására. Délután pedig kitüntette a magyar lombikbébiprogram atyját, Kaáli Géza professzort. 
  • A Momentum nem támogatja a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését, de módosítanák a főpolgármester előterjesztését. Egy nemzetközi jogász szerint a kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről. Dénes Ferenc sportközgazdász az Indexnek arról írt, ki mindenki veszítene, ha a Gyurcsány–Karácsony-javaslat alapján kidobná az ország az atlétikai világbajnokságot.
  • Afganisztánban újabb merénylet történt. Ezúttal rakétákat lőttek ki Kabul repülőterére hétfő reggel. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.
  • Hatalmas pusztító erővel érkezett meg az Ida nevű hurrikán az Egyesült Államok déli partjaihoz vasárnap este. Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán fákat csavart ki, tetőket bontott meg és tépett le, a geológusok jelentése szerint pedig még a Mississippi folyó egy szakaszán az áramlást is visszafordította a viharos erejű szél. A természeti katasztrófa miatt eddig egy ember vesztette életét Louisianában. Jó hír, hogy a hurrikán már trópusi viharrá szelídült
  • Izgalmas írásban mutattuk be a magányos amerikai ügynököt, aki levadászta a Köpcöst, a rettegett mexikói drogbárót.

TOTALCAR: A népszerű autós lap annak járt utána, hogy kivezeti-e a VW-csoport a kézi váltót modelljeiből. A folyamat állítólag már 2023-ban elkezdődik, de a manuális modellek eltűnésére csak 2030 körül lehet számítani.

DÍVÁNY: Ideális esetben egy gyerek akkor fogan meg, amikor azt az anya és az apa is szeretné. A valóságban azonban rengeteg olyan terhesség jön létre, amelyet az apa egyáltalán nem tervezett. Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

FEMINA: Az ananász az egyik leglátványosabb és legízletesebb trópusi gyümölcs, ráadásul sok jó tulajdonsága is van. Azt viszont kevesen tudják, miért kell fejjel lefelé tárolni.