Készüljön, újabb korlátozások a Blaha Lujza tér felújítása miatt

2021.08.30. 16:45 Módosítva: 2021.08.30. 16:47

Új forgalmi rend lép életbe keddtől a Blaha Lujza térnél: a Rákóczi út középső sávjait lezárják, csak a belsőt és a külsőt használhatják az autóval közlekedők. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sáv járható holnaptól.

A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé haladó járatok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbségük besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy

mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón

keresztül lehet megközelíteni. A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható. A nagykörúti kerékpársáv is ideiglenesen megszűnt a csomópontban, a biciklizőket jobb híján az autók közé terelik. 

A térhez csatlakozó Márkus Emília utca és Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában, valamint a Kőfaragó utcában is a korábbihoz képest ellentétes irányú forgalmi rend szerint haladhatnak az autósok. A Somogyi Béla utca Stáhly utca és Kőfaragó utca közötti szakaszán – a Nagykörút felőli oldalon – a felújítás miatt a parkolási szabályokon is módosítottak.

A tér legnagyobb belső része továbbra is lezárva marad, tehát sem a járművek, sem a gyalogosok nem használhatják, mivel a legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is folytatják a felújítási munkákat.

A megújulás az ígéretek szerint a következő változásokat hozza a Blahára:

  • Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
  • Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
  • Három új zebrát létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogátkelő lesz.
  • A főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át. 
  • A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 újat ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
  • A Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is megőrzik, ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
  • Két új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el.
  • Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.

A BKK szerint az egy időben zajló fejlesztési munkák eléggé megterhelik a főváros közlekedését, de azt javasolják az autósoknak, hogy nyergeljenek át tömegközlekedési eszközökre. Állításuk szerint ezzel feleannyi idő alatt el lehet jutni a felújítások által érintett úti célokra a fővárosban.