Időjárás: több veszély is vár ránk, a jég csak a kezdet

2021.08.30. 14:47 Módosítva: 2021.08.30. 16:17

Hétfő délután továbbra is felhős, borús időre van kilátás az ország északkeleti megyéiben, máshol csak kisebb gomolyfelhőkre kell számítani, azonban nyugat felől újabb felhősödés kezdődik, és estefelé a Dunántúl déli részein az eső is elered − derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A nyugatias szél megélénkül, több helyen pedig erőssé válik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 23 fok között várható, ugyanakkor az északkeleti megyékben akár 20 fok alá is eshet a hőmérséklet. Késő estére 12 és 18 fok közötti hőmérséklet valószínű. A légmozgás továbbra is mérsékelt marad, a hőmérséklet hajnalban 7 és 14 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok miatt adott ki egyes szintű, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzést. Ezeken a területeken a figyelmeztetés szerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, 

emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

A figyelmeztetés kilenc megyére érvényes, leginkább az ország északkeleti és északi részét fedi le.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedd délelőtt a hideg hajnal után több órára kisüt a nap, észak felől azonban ismét megnövekszik a felhőzet. Csapadékzóna vonul dél felé, amelyből többnyire gyenge eső, illetve zápor, nagyobb eséllyel északkeleten néhol zivatar várható. A nyugatias szél élénkké válik, néhol meg is erősödhet, illetve a zivatar környezetében is lehetnek erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.