Czeglédy Csaba: Engem gyanúsítanak, de nem én vagyok az „ördög ügyvédje”

2021.08.31. 16:28 Módosítva: 2021.08.31. 19:11
A Borkai Zsolt egykori győri polgármester botrányát kirobbantó „ördög ügyvédjének” ügyében a Fővárosi Főügyészség közölte: a nyomozó hatóság az ügy jogászvégzettségű gyanúsítottját kedden kihallgatta, és a vele szemben közölt korábbi gyanúsítást módosította. A közlemény szerint a gyanúsított az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese. Közben Czeglédy Csaba a 24.hu-nak megerősítette, hogy őt gyanúsították meg.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – a zsarolás miatt indult ügytől történt elkülönítés folytán – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két személlyel szemben folytat nyomozást. A nyomozók az ügy jogászvégzettségű gyanúsítottját a mai napon folytatólagosan kihallgatták, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosították. A jelenlegi megalapozott gyanú, így a módosított tényállás szerint az ügy jogászvégzettségű gyanúsítottja az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese

– közölte kedden a Fővárosi Főügyészség.

Arról is tájékoztattak, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a jogászvégzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videofelvételt, „amely különleges személyes adatokat tartalmazott, és amelynek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott”. Hozzátették: a megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

A hvg.hu cikke alapján a napokban megírtuk, hogy két külön nyomozás folyik Borkai Zsolt és társai zsarolása, valamint az „ördög ügyvédje” ügyében. A Borkai Zsolt lemondásához vezető botrány 2019 októberében robbant ki, amikor az „ördög ügyvédje” nevű blogon részleteket tettek közzé egy jachtkiránduláson tartott orgiáról, és olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak, az érintettek ezután tettek feljelentést zsarolás miatt a rendőrségen.

Ki kicsoda, hogyan jön ide a DK politikusa?

A történetbe itt jött be a DK-s politikus, Czeglédy Csaba, akit a mai fejlemények előtt áprilisban még azért hallgattak ki, mert a blogon megjelent hirdetést az ő bankszámlájáról fizették. A DK politikusa akkor vitatta, hogy az ügy részeseit jelentős érdeksérelem érte volna. A másfél éves nyomozás után az sem derült ki továbbá, hogy kicsoda hozta létre és üzemeltette azt a blogot, ahova a videókat feltették.  Az akkor már „ördög ügyvédjeként futó” ismeretlen tavaly többször is posztolt a Facebookon, egyik alkalommal például azt írta, hogy „ne a szerencsén vagy a külföldi titkosszolgálatokon múljon a fideszes gazemberek lebukása.”

Czeglédy többször elmondta, hogy nem ő a titokzatos ügyvéd, bár büszke lenne rá. 

Az ügyészség – mint a cikk elején is jól látszik – ma nem közölt nevet, de a 24.hu értesülése szerint Czeglédy Csabáról van szó. A politikus ezt meg is erősítette a lapnak, valóban bent járt a rendőrségnél, bár semmilyen új bizonyítékot nem hoztak fel az ügyben a hatóságok ellene.

Czeglédy a lapnak arról beszélt, hogy szerinte a rendőrség kifejezetten az ügyészség felszólítására döntött úgy, hogy meggyanúsítja az ügyben. A politikus megjegyezte azt is, hogy a kihallgatás során az is kiderült számára, hogy a vizsgálat során semmilyen IP-címet nem tudtak beazonosítani, ami konkrét személyhez köthető lett volna.

 Megismételte most is: 

Lehet, hogy a baloldalon még szimpatikus is lenne, ha kiderülne, hogy én vagyok az ördög ügyvédje, de sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, nem én álltam a Borkait megbuktató blog mögött.