Erdő Péter: A katolikus egyház Európában nevelést adott az egyes népeknek

2021.08.31. 11:06

A szekularizált Európában a katolikus egyház küldetésének jelentőségét hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kezdete előtt az Il Foglio olasz napilapban megjelent interjúban. Az MTI az újságot idézve azt írja, hogy a szeptember 5-én kezdődő NEK „keresztény hét lesz a legszekularizáltabb kontinensen”.

Európában Istent a fejlődés nagy ötletével akarták helyettesíteni, és most felteszik a kérdést, hogy mi is ez a fejlődés, és valóban nagyobb értéket képvisel-e?

− mondta Erdő Péter. Az érsek kiemelte, hogy sok embernek a pillanatnyi jólét maradt meg egyedüli értékként, de ez nem segít a jövőtől való esetleges félelmekkel szemben, sőt a többiektől való félelmet növeli, attól tartva, hogy valamiről le kell majd mondani a javukra.

A katolikus egyház Európában nevelést adott az egyes népeknek, nem számolta fel identitásukat, ellenkezőleg, felemelte kultúrájukat

− fogalmazott a bíboros.

Az lap kiemelte, hogy a NEK eseményeire a világ minden részéből érkeznek előadók, és az üldözött egyházak püspökei is Budapesten lesznek. A kongresszuson részt vesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a zárómisét pedig Ferenc pápa mutatja be szeptember 12-én.