Európai Uniós oltalom alá került a nagykunsági birsalmapálinka

2021.08.31. 17:11 Módosítva: 2021.08.31. 17:24

Az Európai Bizottság jóváhagyta a nagykunsági birsalmapálinka elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásba – írja az MTI.

A nagykunsági birsalmapálinka a nevéből eredő magyar régióban termesztett birsalmából készült gyümölcspárlat. Illatában viaszos, fűszeres karaktereket hordoz, ízében a fanyar, az édes jegyeket, citrusos, fűszeres, édeskésen lekváros jegyek egészítik ki

– közölte az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy legalább 50 százalékban a Mezőtúri birsfajta párlata alkotja a pálinkát.

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, borokat, szeszes italokat tartalmazó adatbázisban 3435 eredetmegjelölésű termék található, ezek közül 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor, valamint a birspálinkával együtt már 11 magyar szeszes ital elnevezése számít védettnek az EU területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, valamint egyedülálló, hagyományos módszerrel állítják elő.

12 Nagykunsagi birspalinka FJ 2021-1024x724
Fotó: gi.gov.hu